Njemačke mašinovođe prekidaju štrajk, strogo povjerljivi pregovori se nastavljaju

Radnici u saobraćajnom sektoru su širom Evrope organizirali štrajkove za više plaće kako bi se mogli nositi s posljedicama inflacije.

Četvrti i najduži štrajk u višemjesečnom sporu oko plaća i radnog vremena započeo je u dva sata iza ponoći u srijedu (Reuters)

Njemački sindikat mašinovođa GDL će opozvati obustavu rada ranije nego što je bilo planirano dok se pregovori s državnom kompanijom Deutsche Bahn (DB) nastavljaju, rekle su obje strane u subotu.

Četvrti i najduži štrajk u višemjesečnom sporu oko plaća i radnog vremena započeo je u dva sata iza ponoći u srijedu, a trebao je trajati do ponedjeljka navečer. Međutim, sindikat je rekao da će sada štrajk u teretnom prijevozu biti zaustavljen u 18 sati u nedjelju, a u putničkom prijevozu u ponedjeljak u dva sata iza ponoći, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Radnici u saobraćajnom sektoru su širom Evrope organizirali štrajkove za više plaće kako bi se mogli nositi s posljedicama inflacije.

“Pregovori se napokon nastavljaju”, naveo je u saopćenju Martin Seiler, šef ljudskih potencijala Deutsche Bahna.

Ministar saobraćaja Volker Wissing rekao je da pozdravlja nastavak pregovora i ranije okončanje štrajka.

Strogo povjerljivi pregovori

Obje strane su pristale pregovarati tokom narednih pet sedmica, a novih štrajkova neće biti barem do 3. marta.

Pregovori su strogo povjerljivi, a strane neće javno objavljivati detalje dok oni ne završe, dodali su.

“O svim pitanjima se raspravljalo u konstruktivnoj atmosferi i oblikovana su kao putokaz za konačne pregovore”, rekao je Seiler.

Jedan od glavnih zahtjeva GDL-a je da se radno vrijeme skrati na 35 sati sedmično s trenutnih 38 sati te da djelatnici pritom zadrže cijelu platu.

Deutsche Bahn je ovo odbacio jer je preskupo i rekao da bi trebao zaposliti 10 posto novih djelatnika kako bi se popunila praznina u vrijeme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalificirane radne snage.

“Spremnost DB-a na pregovore o smanjenju radnih sati za radnike u smjenama je od središnjeg značaja”, rekao je čelnik GDL-a Claus Weselsky.

Izvor: Agencije