Husi prijete novim napadima na zapadne ratne brodove

Nepokolebljiva grupa koju podržava Iran, uprkos zajedničkim američko-britanskim napadima na Jemen, upozorava na nastavak napada u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija počeli su napade na jemenske Huse 11. januara 2024. kao odgovor na njihove napade na brodove [AFP]

Jemenski Husi izjavili su da planiraju nove napade na američke i britanske ratne brodove.

U saopćenju grupe koja je povezana s Iranom, objavljenom u srijedu, navodi se da su mete svi američki i britanski ratni brodovi koji sudjeluju u “agresiji” na Jemen. Izjava je potaknula zabrinutost zbog tinjajućih napetosti u regiji kao i sve većeg poremećaja u svjetskoj trgovini.

Husi, koji kontroliraju dio Jemena, lansiraju bespilotne letjelice i projektile na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od 19. novembra. Grupa je ranije saopćila da su napadi odgovor na izraelski rat protiv Gaze.

SAD i Britanija uzvratili su snažnim napadima na ciljeve Husa u Jemenu, no to nije spriječilo Huse da nastavljaju napadati mete.

U posljednjoj razmjeni vatre Husi su ispalili projektile na američki ratni brod USS Gravely. Centralna komanda SAD-a je u utorak navečer saopćila da su američke snage oborile protubrodsku krstareću raketu.

Ekonomski efekti

Nekoliko brodarskih kompanija obustavilo je tranzit kroz Crveno more kojem se pristupa iz Adenskog zaljeva, a umjesto toga koriste mnogo dužu i skuplju rutu oko Afrike kako bi izbjegli napad.

Zbog te situacije troškovi dostave i osiguranja su naglo porasli, što je izazvalo strahove od ponovne krize troškova života.

‘Borba na duge staze’

Husi su rekli da će ustrajati u svojim vojnim operacijama sve dok se ne dogovori prekid vatre u Pojasu Gaze i dok hrana i lijekovi ne budu pušteni u enklavu kako bi se ublažila humanitarna kriza. Insistiraju na tome da su spremni ratovati “na duge staze”.

U utorak je Mohamed al-Atifi, komandant Husa, rekao: “Spremni smo za dugoročnu konfrontaciju sa silama tiranije. Amerikanci, Britanci i oni koji su koordinirali s njima moraju shvatiti snagu suverene jemenske odluke i da o njoj nema rasprave ni spora.”

Kao odgovor na napade, Američka vlada Huse je označila kao “posebno globalne teroriste”, a usred prijetnje produženja prekida plovidbe, ministar vanjskih poslova Evropske unije Josep Borrell rekao je u srijedu da blok namjerava pokrenuti vlastitu mornaricu na Crvenom moru do sredine februara.

Unija od 27 članica odbila je pridružiti se američkoj koaliciji uspostavljenoj u decembru zbog odbijanja nekih država da djeluju pod kontrolom Washingtona.

Borrell je rekao da bi ministri odbrane u srijedu, dan uoči sastanka Evropskog vijeća, trebali odlučiti koja će evropska zemlja predvoditi formiranje misije, kao i navesti gdje će biti sjedište misije, ko će sudjelovati i s kojim sredstvima.

Izvor: Agencije