Holandski advokat: Procesuiramo građane koji su se borili na strani Izraela u Pojasu Gaze

Harun Reda je tužilaštvu Holandije podnio krivičnu prijavu protiv pet holandskih državljana zbog njihove umiješanosti u zločine u Pojasu Gaze.

Holandski advokat Harun Reda otkrio je da su podnijeli tužbe protiv holandskih državljana (Mediji)

Holandski advokat Harun Reda odlučan je da pet holandskih državljana koji su služili u izraelskoj vojsci izvede pred pravosuđe svoje zemlje zbog njihove umiješanosti u zločine u Pojasu Gaze, gdje Izrael vodi rat skoro tri mjeseca.

Reda je predstavnik pokreta pod nazivom “30. mart” u Holandiji, a osnovali su ga evropski aktivisti kako bi spriječili genocid u Gazi. Pokret je dobio naziv po 30. martu 1976. godine, danu u kojem su održani protesti nakon što je Izrael zaplijenio hiljade dunuma palestinske zemlje.

Holandski advokat je u izjavama za Anadoliju rekao da je tužilaštvu svoje zemlje podnio krivičnu prijavu protiv ovih ljudi, uz obrazloženje da “nacionalnost ovih ljudi nam daje pravosudne ovlasti, a mi se držimo procedure pokretanjem krivičnog slučaja”.

Istakao je da je nedavno podnio krivičnu prijavu holandskom javnom tužilaštvu protiv poručnika u holandskoj vojsci koji je, u holandskim novinama AD, s ponosom rekao da je izgubio jednu nogu u borbama sa izraelskom vojskom u Gazi.

Advokat je objasnio da je poručnik priznao da je “sravnio Gazu sa zemljom i očistio područje od civila”.

“Rekli smo mu: ‘Ako ste veoma ponosni na ono što ste uradili, onda snosite posljedice’, a sudu smo podnijeli tužbu”, riječi su advokata.

Slučaj protiv doseljenika

Holandski advokat je također otkrio da su podnijeli tužbe protiv doseljenika koji imaju holandsko državljanstvo: “Podnosimo zahtjev holandskom javnom tužilaštvu da se ovim ljudima sudi za krađu i druga krivična djela.”

“Očekujemo da će državno tužilaštvo prihvatiti naše zahtjeve, jer su u krivičnoj prijavi sadržani svi potrebni dokazi”, dodao je.

Rida je uporedio odlazak jevrejskih doseljenika sa dvojnim državljanstvom iz Evrope u okupirane palestinske teritorije sa odlaskom pripadnika ISIL-a ili neke druge “terorističke organizacije” iz Evrope u područja koja su te organizacije okupirale.

Rekao je da su ovu vrstu tužbe prvi put podnijeli 2009. godine, a slične zahtjeve podnijeli su nakon izraelskih napada na Gazu 2014. godine.

Utvrđivanje identiteta optuženih

Holandski advokat je rekao da su podnijeli prijavu protiv četiri Holanđanina zbog optužbi za ratne zločine i jednog doseljenika zbog optužbi za krađu.

Objasnio je da su te ljude otkrili preko njihovih objava na društvenim mrežama, njihovih izjava koje su davali novinarima i javno dostupnih podataka na internetu. Iako su neki od njih koristili lažna imena, uspjeli su otkriti njihov identitet zahvaljujući dostupnim fotografijama, koje su im u tome pomogle.

Od 7. oktobra izraelska vojska vodi razoran rat na Gazi, koji je do jučer odnio živote 22.438 osoba i prouzrokovao ranjavanje njih 57.614, većinom djece i žena, te masovno uništavanje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana, kako navode vlasti u Pojasu Gaze i Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije