Emisije stakleničkih plinova u Njemačkoj pale na 70-godišnji minimum u 2023.

To se uglavnom pripisuje oštrom padu proizvodnje električne energije iz ugljena, a doprinijela je i stagnacija u industriji.

Njemačka emisija stakleničkih plinova pala je 2023. na najnižu razinu u 70 godina (EPA)

Njemačka emisija stakleničkih plinova pala je 2023. na najnižu razinu u 70 godina, prema novoj studiji, javlja Euronews, prenosi Fena.

To se uglavnom pripisuje oštrom padu proizvodnje električne energije iz ugljena. Doprinijela je i stagnacija u industriji.

Zemlja je prošle godine ispustila 675 miliona tona CO2e – 73 miliona tona manje nego 2022. godine.

To predstavlja pad od 46 posto u poređenju s 1990. i njihovu najnižu razinu od 1950-ih, izvještava energetski think tank Agora Energiewende.

Ali Njemačka još ima dug put do ispunjenja klimatskih ciljeva do 2030. godine, upozorava studija.

Pala proizovdnja struje iz ugljena

Proizvodnja električne energije iz ugljena pala je 2023. na najnižu razinu od 1960-ih. Samo je time ušteđeno 44 miliona tona emisija, navodi se u izvještaju.

Pad potražnje za električnom energijom od gotovo 4 posto zbog energetske krize fosilnih goriva također je pomogao u smanjenju emisija.

Zahvaljujući snažnoj proizvodnji obnovljive energije širom Evrope, Njemačka je povećala uvoz energije iz susjednih zemalja – od čega je oko polovina bila iz obnovljivih izvora kao što su vjetar i hidroelektrane – umjesto proizvodnje domaće energije iz ugljena.

Smanjenje emisija nije primijećeno u sektorima građevinarstva i saobraćaja, što čini vjerovatnim da Njemačka neće ispuniti svoje ciljeve emisija EU-a za 2024.

Izvor: Agencije