Hezbolah ispalio desetke raketa na Izrael

Libanska grupa kaže da je ciljala zračnu bazu Meron nakon ubistva čelnika Hamasa Saleha al-Arourija u Bejrutu.

Pogled iz južnog libanskog sela Dhayra uz izraelsku granicu prikazuje zgrade u libanskom gradu Tair Harfa dok se dim izvija nad sjevernim Izraelom, 5. januara 2024. (AFP)

Libanska oružana grupa Hezbollah objavila je kako je gađala ključnu izraelsku vojnu ispostavu baražnom paljbom od 62 rakete kao “preliminarni odgovor” na ubistvo vođe Hamasa u Bejrutu ove sedmice.

Ovo se dešava nakon što se visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku sastao sa libanskim premijerom u subotu u Bejrutu i upozorio da Liban ne može biti uvučen u regionalni sukob zbog izraelskog rata protiv Gaze.

“Kao dio inicijalnog odgovora na zločin ubistva velikog vođe šeika Saleha al-Arourija… Islamski otpor [Hezbollah] je gađao zračnu kontrolnu bazu Meron sa 62 različite vrste projektila”, objavila je grupa povezana s Iranom u saopćenju u subotu nakon napada u sjevernom Izraelu.

Upozorenje lidera Hezbollaha

Izraelska vojska je ranije saopćila kako je približno 40 raketa ispaljeno prema bazi za zračni nadzor Meron, te kako je odgovorila napadom na “terorističku ćeliju” koja je učestvovala u paljbi. Nije bilo direktnih podataka o žrtvama ili šteti.

Kasnije u subotu, libanska grupa Jama'a Islamiya navela je u saopćenju da je ispalila dvije rakete na Kiryat Shmona u sjevernom Izraelu.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah u petak je rekao da će cijeli Liban biti izložen ako ne reagira na ubistvo zamjenika čelnika Hamasa al-Arourija i upozorio da to “sigurno neće proći bez reakcije i kazne”.

Al-Arouri je ubijen u navodnom izraelskom napadu na uporište Hezbollaha u utorak. Nasrallah je upozorio Izrael na širenje sukoba, rekavši da “neće biti ograničenja” i “nikakvih pravila” za borbu njegove grupe ako Izrael odluči pokrenuti rat protiv Libana.

Borrell: Izbjeći uvlačenje Libana u sukob

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u subotu da je “imperativ” izbjeći regionalnu eskalaciju na Bliskom istoku.

“Apsolutno je neophodno izbjeći uvlačenje Libanona u regionalni sukob”, rekao je, također upozorivši Izrael da “nitko neće pobijediti regionalnim sukobom”.

“Vidimo zabrinjavajuće intenziviranje razmjene vatre preko Plave crte”, dodao je, misleći na trenutnu crtu razgraničenja između dviju država, granicu koju je UN odredio i koja označava crtu na koju su se izraelske snage povukle kada su napustile južni Liban 2000.

Libanski premijer Najib Mikati rekao je da bi svako bombardiranje velikih razmjera u južnom Libanu dovelo do “sveobuhvatne eksplozije” u regiji.

Nastavak borbe

Al Jazeerin novinar Imran Khan iz Bejruta javlja kako je napad Hezbollaha u subotu bio očekivan ishod nakon Nasrallahovih izjava o ubojstvu al-Arourija.

“Izraelci su očekivali odgovor i bili u stanju pripravnosti”, kazao je on i dodao da, usred stalnih prekograničnih borbi, Hezbollah ima “veliku političku računicu” za napraviti u Libanu.

“Ne žele da Liban pati zbog direktnog rata. Ali pričaju oštro i kažu da ako Izrael želi eskalaciju, onda će odgovoriti istom mjerom”, dodao je.

Izrael i Hezbollah gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine. Nasilje je uglavnom ograničeno na granično područje.

“Izrael vrši ogroman pritisak na položaje Hezbollaha na jugu zračnim udarima i bespilotnim letjelicama”, javio je dopisnik Al Jazeere.

“To je zanimljivo jer što je veći pritisak na Hezbollah, može doći do greške u paljbi ili krivo proračunatog udara s obje strane i to bi moglo eskalirati stvari.”

Izvor: Al Jazeera i agencije