Kineske sankcije za pet američkih proizvođača vojne opreme

State Department je prošlog mjeseca odobrio 300 miliona dolara za opremanje tajvanskih taktičkih informacionih sistema.

Prodaja američkog oružja Tajvanu je često izvor napetosti na relaciji Washington-Peking jer Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, što vlasti Tajvana odbacuju (Reuters - Ilustracija)

Kina će sankcionisati pet američkih proizvođača vojne opreme kao odgovor na najnoviju prodaju američkog naoružanja Tajvanu, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik je u saopćenju upozorio da nedavna prodaja američkog oružja Tajvanu “ozbiljno potkopava suverenitet i sigurnosne interese Kine i ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”.

Kompanije koje će biti sankcionisane su BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsistems, AeroVironment, Viasat i Data Link Solutions.

“Izbor između rata i mira”

Kina će zamrznuti imovinu ovih kompanija i zabraniti njihovo djelovanje u Kini, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva.

State Department je prošlog mjeseca odobrio 300 miliona dolara za opremanje tajvanskih taktičkih informacionih sistema. Prodaja američkog oružja Tajvanu je često izvor napetosti na relaciji Washington-Peking jer Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, što vlasti Tajvana odbacuju, navodi Reuters.

Agencija dodaje da su kineske sankcije uvedene uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu koji će biti održavani 13. januara, a koje je Kina označila kao izbor između rata i mira.

Izvor: Agencije