Blinken poručio Izraelu da izbjegava ‘daljnje ugrožavanje civila’ u Gazi

Američki državni sekretar je u Tel Avivu poručio da iako Izrael ima ‘pravo’ da spriječi terorističke napade, održivi mir uključuje stvaranje palestinske države.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijeno je više od 23.200 Palestinaca (Reuters)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken pozvao je Izrael da izbjegne daljnje ugrožavanje civila u ratu protiv Gaze i da traži put ka stvaranju palestinske države kao načina za rješavanje dugotrajnog šireg sukoba.

Na sastanku u utorak u Tel Avivu s premijerom Benjaminom Netanyahuom Blinken je “naglasio važnost izbjegavanja daljnjeg ugrožavanja civila i izazivanja civilnih žrtava i zaštite civilne infrastrukture u Gazi”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

On je ponovno potvrdio američku “podršku pravu Izraela da spriječi ponavljanje terorističkih napada od 7. oktobra”, dodao je Miller, i “ponovio potrebu da se osigura trajan, održiv mir za Izrael i regiju, uključujući i priznavanje palestinske države”.

Glavni američki diplomata je u svoj četvrtoj posjeti Bliskom istoku od izbijanja rata 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo napad na južni Izrael u kojem je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno 1.139 ljudi. Izrael je odgovorio razornim bombardiranjem i kopnenom invazijom na Gazu koja je uništila velik dio Pojasa. Ubijeno je više od 23.200 ljudi, većinom žena i djece, prema palestinskim dužnosnicima.

Regionalna integracija

Državni sekretar je izrazio nadu da će Izrael nakon rata moći nastaviti sa naporima ka regionalnoj integraciji nakon sporazuma o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim državama postignutim uz posredovanje SAD-a.

“Mislim da tu zapravo postoje stvarne mogućnosti, ali moramo proći kroz ovaj vrlo izazovan trenutak”, rekao je Blinken nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

On je u ponedjeljak u Rijadu rekao da zemlje u regiji žele integraciju s Izraelom, ali samo ako planovi za normalizaciju odnosa uključuju “praktičan put” do buduće palestinske države.

Blinken se trebao sastati s porodicama zarobljenika koje je odveo Hamas i razgovarati o “naporima” da ih se vrati. Deseci demonstranata okupili su se ispred hotela u kojem je imao sastanke i pozvali su na prekid vatre kako bi se osiguralo oslobađanje zarobljenika.

Izrael je saopćio da se od gotovo 240 ljudi koje su palestinske naoružane grupe zarobile 7. oktobra, 132 još drže u Gazi, a da je 25 osoba umrlo u zatočeništvu.

“Izvršen je ogroman pritisak na izraelskog premijera da prihvati primirje kako bi [taoce] pustili”, rekla je novinarka Al Jazeere Laura Khan, izvještavajući iz Haife.

Rast napetosti

Blinken je putovao u Tursku, Grčku, Jordan, Saudijsku Arabiju, Egipat, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate prije nego što je stigao u Izrael.

Khan je dodala da će Blinken otputovati na Zapadnu obalu kako bi održao razgovore o “danu poslije”, uključujući mogućnost dvodržavnog rješenja.

U međuvremenu su napetosti u utorak porasle na izraelsko-libanskoj granici, gdje su izraelska vojska i libanska grupa Hezbollah, koju podržava Iran, razmjenjivali vatru. Khan, koji je posjetila izraelski pogranični grad Shlomi, rekla je da je atmosfera bila “nevjerovatno napeta” usred neprekidnih zvukova sirena i racija.

U petak je u Jordanu Blinken istaknuo “stvarnu zabrinutost” zbog situacije duž libanske granice, koja potiče strahove od šireg “regionalnog požara”.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je na sastanku s Blinkenom ranije u utorak da je povećanje pritiska na Iran “ključno” jer bi moglo spriječiti regionalnu eskalaciju.

“Povećanje pritiska na Iran je ključno i moglo bi spriječiti regionalnu eskalaciju u dodatnim arenama”, citiran je Gallant u saopćenju vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije