Najpoznatiji ruski opozicionar u samici u arktičkom zatvoru

Najpoznatiji ruski protivnik zvaničnog Kremlja Aleksej Navaljni, nedavno je prebačen u udaljenu kaznenu koloniju na Arktiku.

Navaljni je u novi zatvor koji se nalazi u Jamalo-Neneckom okrugu stigao krajem decembra (Reuters)

Najpoznatiji ruski protivnik zvaničnog Kremlja Aleksej Navaljni, nedavno prebačen u udaljenu kaznenu koloniju na Arktiku, izjavio je u utorak da je ponovo smješten u samicu, na sedmicu dana.

Navaljni je u novi zatvor koji se nalazi u Jamalo-Neneckom okrugu stigao krajem decembra. Njegov transfer je izazvao zabrinutost jer čak ni porodica nije dobijala vesti o njemu, prenosi Beta.

Pristalice Navaljnog smatraju da ruske vlasti nastoje da ga dodatno izoliraju, uoči predsjedničkih izbora u martu. Na tim izborima je gotovo izvjesna pobjeda predsjednika Vladimira Putina, pišu agencije.

Navaljni je u utorak na društvenim mrežama objavio da mu je dato “sedam dana izolacije” jer se nije ispravno identificirao. Mjera je preduzeta po njegovom “puštanju iz karantina”, čiji datum nije precizirao.

“Ideja da će Putin biti zadovoljan činjenicom da me je smjestio u kolibu na krajnjem sjeveru i da više neću biti mučen u samici, nije bila samo kukavička već i naivna”, dodao je Navaljni.

‘Polarni vuk’

Navaljni (47) služi kaznu od 19 godina zatvora zbog “ekstremizma”.

Uhapšen je u januaru 2021. po povratku sa oporavka u Njemačkoj, zbog trovanja za koje okrivljuje Kremlj. Od tada je naizmjenično boravio u samici u manje-više strogim zatvorskim uvjetima.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmič izjavila je da se Navaljni nalazi u zatvoru poznatom kao “Polarni vuk” i dodala da je to ustanova naslijeđena iz sovjetskog sistema Gulaga.

Navaljni je postavio fotografiju malog ograđenog zatvorskog dvorišta u kojem može da šeta veoma rano ujutro, kada je temperatura veoma niska.

U ironičnom tonu napisao je da uživa “u divnom svježem zraku koji puše u dvorištu uprkos betonskom zidu”, napominjući da temperatura nije do sada pala ispod -32 stepena Celzijusa.

Izvor: Agencije