Hamza Abu Halima, lav od Gaze

Možda je vojnik objavljivanjem slike želio poniziti Hamzu, ali njegov izgled i pogled su saželi sva značenja herojstva, Hamza je bio heroj, kaže jedan od komentara.

Hamza je bio podvrgnut grubom ispitivanju oko četiri sata prije nego što su ga okupacione snage oslobodile (Društvene mreže)

“Uprkos ozljedama i lisicama na rukama… lav ostaje lav”, jedan je od brojnih komentara u kojima ljudi hvale ranjenog palestinskog mladića sa lisicama na rukama i golog tijela, koji oštrim pogledima siječe teško naoružanog izraelskog vojnika u gradu Gazi.

Proteklih nekoliko dana poput požara se proširila fotografija mladića Palestinca uhapšenog od strane okupacionih snaga u gradu Gazi, koji se pojavljuje nag, s ozljedama noge, dok na stolici sjedi ispred izraelskog vojnika, s rukama vezanim lisicama iza leđa.

Krugovi bliski mladiću kažu: “Možda ga je ovaj vojnik objavljivanjem slike želio poniziti, ali njegov izgled i pogled su saželi sva značenja herojstva (..) Hamza je bio heroj naspram agresivnog i kukavičkog vojnika”.

Mladić na ovoj fotografiji je “herojski sin kvarta Shuja'iya”, Hamza Khamis Abu Halima, kako su ga opisali mnogi komentari, koji su preplavili platforme društvenih mreža.

Priča o slici

Prošlog decembra, okupacione snage su upale u kuću jednog od Hamzinih ujaka u oblasti Yarmouk u gradu Gazi u koju je on pobjegao sa svojom porodicom iz kvarta Al-Shuja'iya, iz istočnog dijela grada, nakon intenziviranja borbi i nasilnog bombardovanja kojim su se ciljale čitave stambene četvrti u ovom dijelu grada, a koji je pretrpio velika razaranja od izbijanja izraelskog rata na Gazu 7. oktobra prošle godine.

Hamzin rođak rekao je za Al Jazeeru, ne želeći otkriti svoj identitet, da su okupatori uhapsili Hamzu nakon što je prilikom njihovog upada u kuću ranjen gelerom u desnu nogu. Skinuli su mu odjeću i odveli ga iz Yarmouka u istočnom dijelu grada, do Palestinskog stadiona na zapadu.

Okupacione snage, koje su kopnenim putem prodrle duboko u grad, Palestinski stadion u naselju Al-Rimal, pretvorile su u centar za pritvor i istragu, a njihovi vojnici su na društvenim mrežama objavljivali brojne fotografije i video zapise Palestinaca različite starosti i staleži, sa lisicama na rukama i povezima na očima, okružene tenkovima i mehanizacijom.

Hamza je bio podvrgnut grubom ispitivanju oko četiri sata prije nego što su ga okupacione snage oslobodile. Prema njegovom rođaku, “izraelski vojnik je glup i ova slika neće slomiti Hamzu, što je on htio, već će ostati vječna u njegovom sjećanju, odražavajući njegov ponos i hrabrost.”

Al Jazeera je pokušala razgovarati sa samim Hamzom, ali njegov rođak ju je odvratio od toga, kazavši da je Hamza “dobro, ali da ne želi razgovarati s medijima iz straha za članove svoje porodice”.

Ubijanje i raseljavanje

Neposredno prije njegovog hapšenja, okupacione snage su ubile Hamzinog šezdesetogodišnjeg oca Khamisa Abu Halimu i Saqr – suprugu njegovog brata i njeno dvoje djece Khamisa (šest godina) i Hayu (tri godine).

Hamza i jedan broj članova njegove porodice odbili su napustiti grad Gazu i raseliti se u područja koja su okupacione snage označile kao “južni dio doline Gaze”.

Prema riječima njegovog rođaka, on je pod “ozbiljnim psihičkim pritiskom i strahuje za članove svoje porodice koji žive u gradu Gazi”, a koji bi najradije napustili grad i krenuli prema jugu.

“Odbija da komentariše svoju sliku koja se proširila na društvenim mrežama, a iznenađen je velikim odjekom koju je izazvala, uprkos činjenici da je prošlo oko 40 dana otkako je fotografisan bez njegovog znanja”.

Lokalne i međunarodne procjene kažu da je oko dva miliona Palestinaca napustilo svoje domove ili stambena područja, te da su bili primorani da pobjegnu, bilo unutar jednog grada ili u južni dio Pojasa Gaze, dok većina njih živi u šatorima i u centrima za skloništa, kao rezultat zločina i izraelskih naredbi o napuštanje ranijih lokacija.

S druge strane, Hamza i njegov rođak, te nekoliko stotina hiljada Palestinaca u gradu Gazi i sjevernim dijelovima Pojasa Gaze, odlučili su ostati nepokolebljivi i ne bježati u kampove i gradove u južnom Pojasu Gaze, podnoseći ogroman pritisak kao rezultat izraelske politike ubijanja i izgladnjivanja.

‘Lav ostaje lav’

Aktivisti na društvenim mrežama su naveliko dijelili sliku Hamze ispred izraelskog vojnika, a njegov prijatelj Muhammad Sukkar je u postu koji je priložio ovoj slici na svom Facebook profilu napisao: “Uprkos povredi i lisicama… lav ostaje lav. Pogledi postojanosti i prkosa pred kukavičkim neprijateljem dovoljni su da budeš ponosan…Voljeni prijatelju Hamza Abu Halima.”

Isti post, Muhammad Abu Nasr je prokomentarisao riječima: “Za historiju, ova fotografija će ostati ikona, simbol postojanosti i prkosa i svjedok zločina ovog (zločinačkog) entiteta”.

“Jerusalem se diže” na platformi X je napisao: “Lav od Gaze, a izdajice će otići u zaborav”. Uz objavu su prikačene dvije Hamzine slike, jedna na kojoj sjedi ispred izraelskog vojnika, a druga je od prije izbijanja rata.

Izvor: Al Jazeera