Američki senat usvojio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Paket pomoći američkim saveznicima vrijedan je 95,3 milijarde dolara.

Glasanje je uslijedilo nakon što je mala grupa republikanaca, koja se protivila slanju 60 milijardi dolara Ukrajini, držala govor u Senatu tokom cijele noći (Reuters)

Američki senat usvojio je zakon o paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti od 95,3 milijarde dolara, uprkos višemjesečnom protivljenju dijela Republikanske partije o slanju pomoći Kijevu.

Zakon će sada biti upućen Zastupničkom domu pod kontrolom republikanaca, gdje ima male šanse da dobije većinu.

Prijedlog zakona, koji bi otvorio put za očajnički potrebna sredstva za Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, mjesecima su odgađali republikanski tvrdolinijaši pod utjecajem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Međutim, to što prijedlog zakona podržavaju deseci umjerenih zastupnika pomoglo je da dobije podršku u Senatu pod kontrolom demokrata. Desetak republikanaca je, također, zajedno s demokratima, podržalo ovaj paket pomoći.

Republikanci najavljuju blokadu

Ali, nekoliko desničarskih republikanskih zastupnika u Kongresu već je obećalo blokirati prijedlog zakona. Insistiraju da se tranša od 60 milijardi dolara namijenjena Ukrajini umjesto toga potroši na domaća pitanja kao što je sigurnost granica.

Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson jasno je dao do znanja da bi mogle proći sedmice ili mjeseci prije nego što Kongres pošalje zakon na sto predsjednika Joea Bidena.

Pristalice paketa pomoći, s druge strane, tvrde da bi izostanak podrške Ukrajini ohrabrio Rusiju i ugrozio demokratije širom svijeta.

Izvor: Agencije