Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska borbena aviona MiG-29

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su presretnuti avionska bomba JDAM i dvije rakete HIMARS proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 oborena sinoć u regionu Donjecka (EPA)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 oborena sinoć u regionu Donjecka pomoću sistema protivvazdušne odbrane, javlja Anadolija.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su presretnuti avionska bomba JDAM i dvije rakete HIMARS proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Kijev je pokrenuo napade dronovima na četiri naselja, a njegove 92 bespilotne letjelice su uništene u regijama Donjeck, Herson i Zaporožje“, navodi se u saopštenju.

Obaranje ruskog aviona

Sinoć je komandant ukrajinskih zračnih snaga na Telegramu objavio da je ukrajinska protivzračna odbrana oborila još jedan ruski izviđački avion A-50.

“Zahvaljujem glavnoj obavještajnoj jedinici Ministarstva odbrane i svima onima koji su osigurali ovaj rezultat”, napisao je Mikola Oleščuk.

Prema vojnoj obavještajnoj službi, letjelica se srušila iznad južne ruske regije Krasnodar.

S ruske strane nije bilo službene potvrde incidenta. Ruska državna agencija TASS izvijestila je o požaru u blizini Krasnodara koji je izazvao “padajući leteći objekt”.

Prema vojnim stručnjacima, Kremlj ima samo oko pola tuceta operativnih aviona ovog tipa. Sredinom januara, ukrajinska vojska je rekla da je već oborila jedan od nekoliko A-50 i još jedan izviđački avion Iljušin Il-22 iznad Azovskog mora.

Od prošle subote ukrajinski sistemv protivzračne odbrane navodno je, uz izviđačke avione, oborio pet borbenih letjelica Suhoj Su-34 i dva Su-35. Za to nije bilo nezavisne potvrde.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je u petak da je sistem protivzračne odbrane Patriot navodno uništen u blizini prve linije. Sistem Patriot američke proizvodnje može gađati zračne ciljeve na udaljenosti do 160 kilometara.

Izvor: Agencije