Bivši pakistanski premijer osuđen na sedam godina zatvora zbog nezakonitog braka

Ovo je treća nepovoljna presuda za bivšeg premijera ove sedmice uoči nacionalnih izbora u četvrtak, na kojima mu je zabranjeno takmičenje.

Imran Khan i njegova supruga Bushra Bibi (AP)

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Khan osuđeni su na po sedam godina zatvora i novčano kažnjeni jer je sud presudio da je njihov brak protuzakonit, izvijestila je njegova stranka.

Ovo je treća nepovoljna presuda za bivšeg premijera ove sedmice uoči nacionalnih izbora u četvrtak, na kojima mu je zabranjeno takmičenje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zatvoreni 71-godišnjak u posljednjih je nekoliko dana osuđen na deset godina zatvora zbog odavanja državnih tajni i 14 godina zajedno sa svojom suprugom zbog nezakonite prodaje državnih darova.

Oboje su kažnjeni s po 500.000 rupija (1.800 dolara), izvijestio je ARY News.

Bushra je optužena da nije završila razdoblje čekanja koje propisuju islamski zakoni, nazvano “Iddat”, nakon što se razvela od svog prethodnog supruga i udala za Khana.

Tajna ceremonija

Khanovi su potpisali svoj bračni ugovor, nazvan “Nikkah”, u januaru 2018. na tajnoj ceremoniji.

Postojala je kontroverza oko toga jesu li se vjenčali prije završetka tog razdoblja. Nakon prvobitnog negiranja braka u januaru, Khanova stranka, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), potvrdila je to nekoliko sedmica kasnije.

Khanovi su negirali bilo kakvu krivicu.

Khan je u zatvoru u garnizonskom gradu Rawalpindiju, dok je njegovoj supruzi dopušteno služiti kaznu u njihovoj vili na brdu u Islamabadu.

Izvor: Agencije