Studija: Prestanak pušenja smanjuje rizik od raka u bilo kojem uzrastu

Pušačima koji su prestali pušiti prije 50. godine rizik od raka pluća je pao za 57 posto tokom perioda praćenja u poređenju s onima koji su nastavili pušiti.

Istraživanja su pokazala da se šanse za razvoj raka smanjuju za 50 posto najmanje 15 godina nakon prestanka pušenja (EPA)

Prestanak pušenja smanjuje rizik od raka u bilo kojem uzrastu, pokazali su rezultati najnovije studije južnokorejskih naučnika.

Istraživanja su pokazala da se šanse za razvoj raka smanjuju za 50 posto najmanje 15 godina nakon prestanka pušenja, objavio je Guardian, prenosi Tanjug.

Studija je, također, pokazala da rizik od raka pluća opada još više, posebno kod onih koji su prestali pušiti prije srednjih godina.

Istraživači su analizirali medicinske podatke gotovo tri miliona građana Južne Koreje koji su imali zdravstvene preglede od 2002. godine i poslije te zabilježili slučajeve raka, uključujući tumore pluća, jetre, želuca do 2019. godine.

Tokom studije kod gotovo 200.000 osoba dijagnostifikovan je rak.

Pad rizika od raka pluća za 42 posto

Istraživanje je proveo Nacionalni centar za rak koji se nalazi u blizini Seula.

Nakon prosječnog praćenja od 13 godina i pet mjeseci rizik od raka pluća kod onih koji su prestali pušiti pao je za 42 posto, sa manjim padom od 27 posto za karcinom jetre i 14 posto za karcinom želuca u poređenju s onima koji su nastavili pušiti.

Prema studiji, pušačima koji su prestali pušiti prije 50. godine rizik od raka pluća je pao za 57 posto tokom perioda praćenja u poređenju s onima koji su nastavili pušiti.

Oni koji su prestali sa 50 ili više godina imali su za 40 posto smanjenje rizika od raka pluća tokom tog vremena.

Izvor: Agencije