Raisi: Iran će nastaviti mirno razvijati svoj nuklearni program

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi saopštio je ranije da razmišlja posjetiti Iran u februaru ili martu kako bi razgovarao o daljem razvoju nuklearnog programa.

Raisi je kazao kako rat i sankcije nisu spriječile Iran u razvijanju nuklearnog programa (AFP)

Iran će nastaviti ostvarivati legitimno pravo da mirno razvija svoj nuklearni program, bez obzira na to pokušavaju li se druge zemlje miješati u taj proces, izjavio je predsjednik Irana Ebrahim Raisi, prenosi Tanjug.

”Države koje posjeduju nuklearno oružje nastoje spriječiti iranski narod da ostvari svoje legitimno pravo na miran nuklearni razvoj, ali dajte im do znanja da ćemo se zalagati za svoja prava”, rekao je Raisi tokom sastanka s ambasadorima zemalja koje imaju svoje diplomatske misije u Teheranu, prenijela je agencija IRNA.

Prema Raisijevim riječima, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izdala 15 zvaničnih saopštenja u kojima se kaže da je nuklearni program Teherana u skladu s mirnim razvojem, ali uprkos tome ”ne ostaje pri svojim izjavama”.

Značajno smanjena proizvodnja

”Nismo se udaljili od pregovaračkog stola i nećemo to učiniti. Uvijek smo preduzimali korake da objasnimo svoj stav kako agenciji IAEA, tako i zemljama koje su spremne slušati kako će Iran koristiti nuklearnu energiju. Iako su prihvatili našu logiku, prvo su nam nametnuli ratove, a povrh toga i sankcije. Ni rat ni sankcije nisu mogli spriječiti Iran da ostvari svoje ciljeve”, dodao je Raisi.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi saopštio je ranije da razmišlja posjetiti Iran u februaru ili martu kako bi razgovarao o daljem razvoju nuklearnog programa.

Naveo je da je Iran značajno smanjio proizvodnju visoko obogaćenog uranija, iako nastavlja povećavati svoje zalihe uranija obogaćenog do 60 posto čistoće.

Uranij obogaćen iznad 90 posto čistoće može biti upotrijebljen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije