HRW: U ruskom osvajanju Mariupolja ubijeno najmanje 8.000 ljudi

Ukrajina je saopćila da su ubijeni deseci hiljada ljudi, ali da ne može iznijeti tačan broj bez pristupa Mariupolju, koji je sada pod ruskom kontrolom.

Rusija negira da je počinila zločine ili da su mete njenog napada u Ukrajini civili (Reuters)

Najmanje 8.000 ljudi ubijeno je u borbama ili iz ratnih razloga u višemjesečnom ruskom osvajanju Mariupolja, jednoj od najvećih bitaka u gotovo dvogodišnjem ratu između Rusije i Ukrajine, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Procjena Human Rights Watcha, zasnovana na satelitskim i drugim snimcima grobnih mjesta, jedna je od “jedinih nezavisnih procjena broja poginulih do sada”, ocijenio je Reuters, a prenosi Tanjug.

Ukrajina je saopćila da su ubijeni deseci hiljada ljudi, ali da ne može iznijeti tačan broj bez pristupa gradu, koji je sada pod ruskom kontrolom.

Ujedinjeni narodi, koji imaju posmatračka prava na terenu u Ukrajini, do sada su dokumentirali više od 10.000 smrtnih slučajeva civila od početka ruskog napada, ali navode da nisu u stanju potvrditi izvještaje o visokom broju poginulih civila u Mariupolju zbog ograničenja pristupa.

Napadi na civile

Rusija negira da je počinila zločine ili da su mete njenog napada u Ukrajini civili.

Human Rights Watch je saopštio da bi ukupan broj mogao biti znatno veći od njegove procjene, jer se zna da neke grobnice sadrže više tijela, a neke lokacije, možda, nisu identificirane.

Kompletan izvještaj na 224 stranice, “Naš grad je nestao: ruska devastacija Mariupolja, u Ukrajini”, sastavljen s nevladinom organizacijom Truth Hounds i arhitektonskom kućom SITU se, također, oslanja na gotovo 240 intervjua uglavnom s raseljenim stanovnicima Mariupolja.

Human Rights Watch dokumentira napade koji su pogodili civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, supermarket i pozorište u kojima su civili bili sklonjeni.

Oni nisu pronašli bilo kakve dokaze o prisustvu ukrajinske vojske na ovim lokacijama ili u blizini, zbog čega su, kako tvrde, napadi bili nezakoniti.

Izvor: Agencije