Lokalni izbori u Turskoj: CHP proglasio pobjedu u Istanbulu i Ankari

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu je rekao da vodi na lokalnim izborima sa više od milion glasova, nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Pristalice gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua slave na ulicama najvećeg turskog grada (EPA-EFE/Tolga Uluturk)

Ekrem Imamoglu, sadašnji gradonačelnik Istanbula i kandidat glavne opozicione stranke u Turskoj Republikanske narodne partije (CHP), proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji.

Imamoglu je rekao da vodi na lokalnim izborima sa više od milion glasova, nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića, javlja Reuters.

Imamoglu je pobjedom na izborima u Istanbulu 2019. zadao predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovom AKP-u najveći izborni udarac u dvije decenije na vlasti.

Prethodno je gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz CHP-a, koji se isto tako bori za novi izbor, proglasio pobjedu prema prvim rezultatima, koji su pokazali da vodi ispred svog suparnika iz vladajuće AK Partije.

U cijeloj zemlji vodi CHP

Prema djelimičnim zbirnim rezultatima, CHP vodi u cijeloj zemlji sa gotovo 38 posto glasova. CHP je vodeći u pet najvećih gradova u zemlji – Istanbulu, Ankari, Izmiru, Bursi i Antaliji.

Analitičari kažu da bi loš rezultat AKP-a u nedjelju mogao olabaviti Erdoganovu kontrolu nad Turskom i signalizirati potencijalnu promjenu. Pobjeda Imamoglua također bi pojačala očekivanja da bi on mogao postati budući nacionalni vođa.

U Turskoj su održani lokalni izbori na kojima je nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo lokalne vlasti na mandat od pet godina.

Birališta u Turskoj, njih gotovo 208.000, trajalo je do 16:00 sati u 32 regije na istoku zemlje, a do 17:00 sati po lokalnom vremenu u ostatku zemlje, piše Anadolija.

Predsjednik Vrhovnog izbornog odbora Turske Ahmet Yener izjavio je da je proces glasanja na izborima završen bez problema, uz manje izolovane incidente.

Troje poginulih u incidentima vezanim za izbore

Kako je prenio Tanjug, pozivajući se na Reuters, u incidentima vezanim za izbore poginule su tri osobe, a više ih je povrijeđeno.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i supruga Emine glasali su u školi u Istanbulu (Murat Kulu/PPO/Handout via REUTERS)

U velikim gradskim sredinama građani biraju gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori se održavaju u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada biraju se sazivi provincijskih skupština, načelnici općina, sazivi općinskih vijeća i uredi muhtara i vijeća staraca.

Prvi rezultati za pozicije gradonačelnika

Na terenu su bila i 1.004 mobilna biračka tima koja će posjećivati birače koji zbog bolesti nisu u stanju doći na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova počelo je po zatvaranju birališta.

Yener je rekao da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Na dan izbora od 6:00 do ponoći zabranjena je prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, posluživanje ili konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima.

Za vrijeme glasanja su zatvoreni svi javni zabavni prostori poput kafića, kafeterija i internet kafea, a u restoranima će se posluživati isključivo hrana.

Izvor: Agencije