Kvadrokopter, novi izraelski trik za ubijanje Palestinaca u Gazi

Izraelska vojska koristi kvadrokopter koji pušta zvukove dječijeg plača kao mamac za stanovnike Gaze da bi bili ubijeni.

Kvadrokopter također pušta lažne zvukove pucnjave kako bi namamio borce da izađu iz skloništa (Getty)

„Vrlo je opasno, molimo da budete oprezni.“ Ovim riječima aktivisti na društvenim mrežama u Gazi uputili su upozorenje stanovnicima Pojasa, posebno kampa Nuseirat, jer izraelska vojska koristi kvadrokopter koji pušta zvukove dječijeg plača kao mamac za stanovnike Gaze da bi bili ubijeni.

Objavili su videosnimak izraelskih kvadrokoptera koji puštaju lažne zvukove dječjeg plača kako bi namamili stanovnike kampa Nuseirat i ubili ih, kako kaže osoba koja je na snimku. Jedan mladić je ubijen kada je izašao da provjeri odakle dolazi dječiji plač.

Aktivisti su, također, objavili video na kojem kvadrokopter pušta lažne zvukove pucnjave kako bi namamio borce da izađu iz skloništa te kako bi zastrašio ljude i natjerao ih da napuste svoje domove da bi bili ubijeni.

Širenjem snimaka i svjedočanstava na društvenim platformama, zavladao je bijes i šok zbog razmjere „zlodjela“ koje je izraelska vojska dostigla spram stanovnika Gaze.

Neki korisnici platforme X su rekli da ne postoji više nijedan krvavi naziv niti opis za ono što je Izrael počinio tokom rata u Pojasu Gaze u proteklih sedam mjeseci.

‘Razmjere zla’

Drugi su bili iznenađeni količinom obmane i zla Izraela, a snimak su prokomentirali riječima: „Zamislite razmjeru zla okupacije koja svaki put izmišlja nove načine da ubija nevine u Gazi zbog svoje nesposobnosti da se suprotstavi borcima otpora”.

Aktivisti su skrenuli pažnju na to da Izrael nastoji pomoću kvadrokoptera i zvukova dječjeg plača i pucnjeva napraviti stanje zbunjenosti i haosa u Gazi kako bi olakšala ciljanje stanovnika i boraca otpora.

Rekli su da je korištenje dječijih glasova kao mamac za stanovnike od strane izraelske okupacije novi ratni zločin, pored zločina koje je počinila nad narodom Gaze.

Neki su ono što Izrael radi pomoću kvadrokoptera uporedili sa horor filmovima, pitajući: „Jeste li ikada gledali horor filmove u kojima stvorenja i čudovišta koja ubijaju mame svoje žrtve pomoću glasova žena koje zovu u pomoći i djece koja vrište, a zatim ih ubijaju? To je ono što Izrael radi”.

Kvadrokopter je bespilotni helikopter koji je razvila izraelska vojska, a intenzivno se koristi od početka Potopa al-Aksa za obavještajne operacije i ciljanje civila.

Izvor: Al Jazeera