SAD uveo nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Sankcije protiv iranskih programa proizvodnje raketa i bespilotnih letjelica dolaze u trenutku kada raste strah od mogućnosti veće regionalne eskalacije.

Iranski vojni kamion nosi bespilotnu letjelicu Arash tokom vojne parade u Teheranu, kao dio ceremonije obilježavanja godišnjeg Dana iranske nacionalne vojske 17. aprila [Atta Kenare/AFP]

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena uvela je nove sankcije Iranu kao odgovor na njegov napad raketama i dronovima na Izrael, dok napetosti rastu zbog mogućnosti daljnje eskalacije na Bliskom istoku.

U izjavi od četvrtka, Biden je rekao da su sankcije usmjerene na “čelnike i subjekte povezane s Korpusom čuvara islamske revolucije, iranskim ministarstvom odbrane i programom proizvodnje raketa i bespilotnih letjelica iranske vlade koji je omogućio” napad na Izrael 13. aprila.

“Kao što sam nakon napada razgovarao sa svojim kolegama čelnicima grupe G7, predani smo zajedničkom djelovanju kako bismo povećali ekonomski pritisak na Iran”, rekao je američki predsjednik.

“A naši saveznici i partneri jesu ili će izdati dodatne sankcije i mjere za ograničavanje iranskih destabilizirajućih vojnih programa.”

Iran je lansirao stotine projektila i bespilotnih letjelica na Izrael u ranim jutarnjim satima u nedjelju, u znak odmazde za smrtonosni bombaški napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku, početkom ovog mjeseca.

Napadi su se dogodili usred eskalacije regionalnih napetosti povezanih s izraelskim višemjesečnim bombardiranjem Pojasa Gaze. Rat u Gazi ubio je više od 33.900 Palestinaca i gurnuo obalnu enklavu u humanitarnu krizu.

Pritisak na Bidena

Bidenova administracija, koja je bila suočena s pritiskom da obuzda svoju podršku Izraelu usred sukoba u Gazi, sada se suočava s pozivima da obuzda odgovor izraelske vlade na napad Irana.

Uprkos međunarodnom pozivu za deeskalaciju, izraelski čelnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, obećali su odgovoriti.

“Ovo je trenutak, s obzirom na činjenicu da gledamo u ponor u smislu regije, da Biden mora biti mnogo jasniji i mnogo snažniji u povlačenju crvene linije za Izrael i Netanyahua da ne uvedu cijelu regiju u rat”, rekla je za Al Jazeeru Trita Parsi iz Quincy Instituta za odgovorno državno upravljanje sa sjedištem u Washingtonu nakon iranskog napada.

Sankcije od četvrtka bile su usmjerene na 16 osoba i dvije organizacije povezane s proizvodnjom iranskih bespilotnih letjelica (UAV) ili dronova, uključujući modele koji su korišteni u iranskom napadu na Izrael, prema američkom ministarstvu finansija.

Washington je također sankcionirao pet kompanija koje snabdijevaju materijalima za proizvodnju čelika u Iranu, kao i tri podružnice iranskog proizvođača automobila optuženih da su nudile pomoć iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi (IRGC).

Ministarstvo finansija je dodalo da Ujedinjeno Kraljevstvo također nameće sankcije osobama i subjektima koji su uključeni u iransku industriju bespilotnih letjelica i balističkih projektila.

U odvojenom saopćenju, britanska vlada je rekla da je sankcionirala Glavni štab iranskih oružanih snaga, mornaricu IRGC-a i pojedince povezane s Iranskom organizacijom avionske industrije.

“Danas smo sankcionirali kolovođe iranske vojske i snage odgovorne za napad proteklog vikenda”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

“Ove sankcije – najavljene sa SAD-om – pokazuju da nedvosmisleno osuđujemo ovakvo ponašanje i one će dodatno ograničiti sposobnost Irana da destabilizira regiju.”

U međuvremenu, dužnosnik IRGC-a upozorio je da će Iran napasti izraelske nuklearne lokacije i potaknuti razvoj nuklearnog oružja ako izraelska vlada započne napade na iranska nuklearna postrojenja u zemlji.

“Naši prsti su na okidaču za ispaljivanje snažnih projektila kako bismo uništili označene mete kao odgovor na njihov potencijalni napad”, rekao je brigadni general IRGC-a Ahmad Haghtalab, a prenosi Tasnim, iranska poluslužbena novinska agencija.

Izvor: Al Jazeera