Povećana diskriminacija muslimana u SAD-u nakon 7. oktobra

U izvještaju organizacije navedeno je da je 8.061 musliman bio suočen s diskriminacijom u 2023. godini i da je taj broj povećan za 56 posto u odnosu na 2022. godinu.

U izvještaju je naglašeno da je diskriminacija muslimana porasla nakon 7. oktobra, napada Izraela na Pojas Gaze (REUTERS/Jim Vondruska/File Photo)

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), najveća muslimanska organizacija za ljudska prava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), objavilo je da je diskriminacija muslimana u SAD-u porasla nakon 7. oktobra prošle godine, javlja Anadolija.

CAIR je procijenio diskriminaciju s kojom su se suočili muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama 2023. godine u svom izvještaju pod nazivom “Smrtonosno: ponovno pojavljivanje antimuslimanske mržnje”.

U izvještaju organizacije navedeno je da je 8.061 musliman bio suočen s diskriminacijom u 2023. godini i da je taj broj povećan za 56 posto u odnosu na 2022. godinu.

Navedeno je i da je broj osoba koje su evidentirane kao diskriminisane povećan za 1.341 u odnosu na 2021. godinu, te da je 44 posto pritužbi podneseno u posljednja tri mjeseca 2023. godine.

Diskriminacija na radnom mjestu

U izvještaju je naglašeno da je diskriminacija muslimana porasla nakon 7. oktobra, napada Izraela na Pojas Gaze, te se navodi da su u posljednja tri mjeseca 2023. zaprimili različite žalbe poput “diskriminacije na radnom mjestu, govora mržnje i diskriminacije u obrazovanju”. Evidentirano je 3.578 takvih slučajeva.

U izvještaju je navedeno da su studentske grupe koje podržavaju Palestinu zatvorene na mnogim univerzitetima, a mnogi ljudi nisu regrutovani zbog njihovog propalestinskog stava.

U izvještaju je navedeno da su zahtjevi za azil muslimanskih pojedinaca “namjerno držani na čekanju u slučaju da su teroristi” i da je najveća diskriminacija napravljena u toj oblasti.

Izvor: Agencije