Evropa pretrpjela rekordan broj dana ‘ekstremnog toplotnog stresa’ u 2023.

Novi izvještaj upozorava da su ljudi sve više izloženi riziku zbog dvostruko bržeg zagrijavanja kontinenta od globalnog prosjeka.

Žena u šetnji tokom toplotnog vala u Italiji, u Vatikanu, 19. jula 2023. (Reuters/Remo Casilli)

Evropa se sve više suočava s intenzivnim vrućinama da ih ljudsko tijelo ne može podnijeti, upozoravaju promatrači klime.

Kontinent je pretrpio rekordan broj dana “ekstremnog toplotnog stresa” u 2023, objavili su u ponedjeljak Copernicus, služba Evropske unije za praćenje klime i Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

U svom najnovijem izvještaju Copernicus i WMO zabilježili su prošlogodišnje ekstremne uslove, uključujući val vrućine u julu koji je gurnuo 41 posto južne Evrope u jak, vrlo jak ili ekstreman toplotni stres – najveće područje Evrope pod takvim uslovima u bilo kojem danu mjerenja.

Kontinent je, također, pretrpio katastrofalne poplave, teške suše, jake oluje i najveće šumske požare ikada.

“Vidimo rastući trend u broju dana s toplotnim stresom širom Evrope i 2023. nije bila izuzetak, s tim da je Evropa zabilježila rekordan broj dana s ekstremnim toplotnim stresom”, rekla je Rebecca Emerton, klimatska naučnica u Copernicusu.

Za svoju posljednju studiju Copernicus i WMO koristili su Univerzalni toplotni klimatski indeks, koji mjeri učinak okoline na ljudsko tijelo.

Uzima u obzir ne samo visoke temperature, već i vlažnost, brzinu vjetra, sunčevu svjetlost i toplotu koju emitira okolina.

Indeks ima deset različitih kategorija toplotnog i hladnog stresa, s jedinicama stepeni Celzijusa koje predstavljaju temperaturu koja se „osjeća“.

Dijelovi Španije, Francuske, Italije i Grčke iskusili su čak deset dana ekstremnog toplotnog stresa 2023. godine, definisanog kao temperatura koja se “osjeća” kao da je veća od 46 stepeni Celzijusa. U tom trenutku se moraju odmah poduzeti mjere kako biste izbjegli stanja kao što je toplotni udar.

Ekstremne vrućine predstavljaju poseban rizik za ljude koji rade na otvorenom, starije osobe i one sa zdravstvenim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Dijelovi Italije su prošlog jula zabilježili sedam posto više smrtnih slučajeva nego inače. 44-godišnji muškarac koji je farbao oznake na putu, u gradu Lodi na sjeveru zemlje, bio je među onima koji su umrli, nakon što se srušio na poslu.

„Vidimo da je povećana smrtnost kada vidimo takve ekstremne toplotne valove kao što je bio slučaj 2023. godine“, rekao je Alvaro Silva, klimatolog iz WMO-a.

„Ovaj porast smrtnosti pogađa [ogromnu] većinu evropskih regija. Ovo je velika briga.”

Radnici Crvenog krsta provjeravaju zdravlje beskućnika tokom toplotnog vala u Rimu prošlog jula [Guglielmo Mangiapane/Reuters]

Smrtnost povezana s vrućinom u Evropi porasla je za gotovo 30 posto u posljednjih 20 godina, navodi se u izvještaju.

Za svijet u cjelini prošli je mjesec bio najtopliji mart ikad, obilježavajući 10. uzastopni mjesec historijske vrućine, jer su emisije stakleničkih plinova, uglavnom iz fosilnih goriva, nastavile podizati temperature.

Površinska temperatura svjetskih okeana, koji apsorbiraju 90 posto viška toplote proizvedene emisijama, također je dostigla novi najviši nivo, prema Evropskoj agenciji za praćenje klime.

U svom najnovijem izvještaju naučnici su upozorili da se Evropa zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka i da će toplotni valovi vjerojatno postati duži i jači u budućnosti.

“Trenutne intervencije zbog toplotnog vala uskoro će biti nedovoljne za suočavanje s očekivanim zdravstvenim teretom uzrokovanim vrućinom”, navodi se u izvještaju, ističući da evropsko stanovništvo stari, a također postaje sve urbanije.

Izvor: Al Jazeera i agencije