Ministar odbrane najavio plan za reorganizaciju njemačke vojske

Odjeljenje nadležno za odbijanje cyber napada, zaštitu elektronske infrastrukture i analizu hibridnih prijetnji postat će četvrta ruka njemačke vojske.

Pistorius je u novembru prošle godine pozvao na reviziju strukture Bundeswehra (EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius najavio je plan za racionalizaciju i reorganizaciju vojne komande zemlje u okviru napora da se oružane snage najmnogoljudnije evropske članice NATO-a učine „ratno sposobnim“.

Kancelar Olaf Scholz počeo je veliko povećanje vojne potrošnje ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu početkom 2022. godine, koju je opisao kao „prekretnicu“.

Pistorius je u novembru prošle godine pozvao na reviziju strukture Bundeswehra.

Ukazao je na opasnost od mogućeg budućeg ruskog napada na zemlju NATO-a i u više navrata ponovio da njemačka vojska mora postati „ratno sposobna“, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Njegov plan remonta predviđa jedinstvenu „operativnu vojnu komandu“, za koju se nada da će omogućiti brze odluke i eliminirati udvostručavanje.

‘Resetiranje Bundeswehra’

Trenutno, Bundeswehr ima dva komandna centra – jedan je odgovoran za planiranje i vođenje raspoređivanja trupa u inozemstvu i drugi za odbranu same Njemačke. Postojeće odjeljenje koje je nadležno za odbijanje cyber napada, zaštitu elektronske infrastrukture i analizu hibridnih prijetnji kao što su dezinformacije, bit će prošireno i zvanično će postati četvrta ruka njemačkih snaga, osim vojske, avijacije i mornarice, naveo je Pistorius.

Govoreći o 75. godišnjici NATO-a, Pistorius je podvukao „izazov resetiranja Bundeswehra za novi i stari izazov – odbranu zemlje i Alijanse“.

Scholz je 2022. godine obećao da će povećati njemačku potrošnju na odbranu do NATO-ovog cilja od dva posto bruto domaćeg proizvoda i ustanovio je specijalni fond za modernizaciju Bundeswehra vrijedan 100 milijardi eura.

Izvor: Agencije