Ukrajina izvela napad na rusku vojnu zračnu bazu Morozovsk

Ukrajina se fokusirala na rafinerije nafte u nastojanju da smanji ruski prihod od nafte.

Ukrajina je posljednjih sedmica značajno pojačala svoje napade bespilotnim letjelicama na ciljeve u Rusiji (Serhii Nuzhnenko/Reuters)

Ukrajina je napala rusku vojnu zračnu bazu Morozovsk u regiji Rostovu, uništivši šest ruskih borbenih aviona u zajedničkoj operaciji koju su proveli sigurnosna služba SBU i vojska, rekao je Reutersu u petak kijevski obavještajni izvor, prenosi Hina.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnju. Izvor nije naveo kako je napad izveden, ali je rekao da je, također, oštećeno još osam borbenih aviona.

Ruska novinska agencija RIA citirala je ranije Rusko ministarstvo odbrane koje je saopćilo da je ruska protuzračna odbrana tokom noći srušila 53 ukrajinske bespilotne letjelice, od kojih većinu iznad regije Rostova.

Izvor je rekao da su zračnu bazu Morozovsk koristili ruski taktički bombarderi poput Suhoja Su-24 i Su-24M koje su moskovske zračne snage koriste za ispaljivanje navođenih bombi na ukrajinsku vojsku i gradove na prvoj liniji. Izvor je operaciju opisao kao važnu.

Pojačani napadi

Ukrajina je posljednjih sedmica značajno pojačala svoje napade bespilotnim letjelicama na ciljeve u Rusiji, fokusirajući se na rafinerije nafte u nastojanju da smanji ruski prihod od nafte.

Visoki vladin zvaničnik rekao je Reutersu ranije ove godine da se Ukrajina nada proizvesti hiljade dalekometnih dronova 2024, što je dio prioritetnog odbrambenog programa u ratu s Rusijom.

Budući da ne može brzo proizvesti projektile dugog dometa te ima ograničen pristup projektilima koje su izradili zapadni saveznici, Kijev se fokusirao na razvoj bespilotnih letjelica dugog dometa kako bi uzvratio udarac Rusiji koja je koristila široki arsenal projektila i bespilotnih letjelica za bombardiranje Ukrajine.

Izvor: Agencije