Izrael, kontroverzno pitanje kanadske politike

Netanyahu je Harpera proglasio velikim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda, a on je u Knesetu rekao da je "kroz vatru i vodu Kanada uz vas" (EPA)

Piše: Antonia Zerbisias

Da li se  kanadski premijer Stephen Harper približava fazi kada će kritikovanje Izraela proglasiti nezakonitim?Otkako je Stephen Harper prvi put izabran 2006. godine, njegova konzervativna vlada ide u tom smjeru.

To jesu male geste, ali sve one zajedno uznemiravaju mnoge Kanađane. Najnoviji signal došao je nedavno, kada je Neil Macdonald, dopisnik CBC-a iz Washingtona, izvijestio o svojoj razmjeni elektronske pošte sa glasnogovornicom vlade.

Macdonald je tražio pojašnjenje izjave ministra za javnu sigurnost Stevena Blaneya iz januara prošle godine na zasjedanju Generalne skupštine UN-a o antisemitizmu gdje je rekao: “Kanada  je usvojila pristup nulte tolerancije antisemitizmu i svim oblicima diskriminacije pa i u retorici prema Izraelu, i pokušajima da se delegitimizira Izrael kao što je BDS pokret.”

Macdonald je želio da zna šta je tačno Blaney mislio pod “nultom tolerancijom” i kako bi je on kao ministar za provedbu zakona, obavještajnih aktivnosti i sigurnosti provodio.

Pravna slika

Reporter je također pitao kako se memorandum o razumijevanju (MOU) koji su Kanada i Izrael potpisale u januaru, uklapa u pravnu sliku. Kako stoji u memorandumu, države potpisnice su “[d]uboko zabrinute pozivima da se bojkotuje država Izrael, da se povuku investicije, i da se Izraelu nametnu sankcije”.

Glasnogovornica ne da nije pojasnila Blaneyjeve izjave protiv pokreta BDS, već je proslijedila ovo pitanje Agenciji za vanjskopolitička pitanja, trgovinu i razvoj u Kanadi. Macdonald je na to imao prigovor, napisavši da je Blaney dao spomenutu izjavu te da je stoga prikladnije da se on o njoj izjasni.

Ona je potom odgovorila citatima iz kanadskog krivičnog zakona, uključujući i klauzulu o krivičnom djelu govora mržnje  izmijenjenu krajem 2014. – gotovo neprimijećena izmjena u zakonu od 70 stranica o maltretiranju na internetu – da uključi “nacionalno porijeklo” zajedno sa seksualnom orijentacijom, etničkim porijeklom i religijom.

Razmjena elektronske pošte, koja je kasnije objavljena bez uredničkih intervencija, jasno je ukazivala na, u najboljem slučaju, postupak svjesnog izbjegavanja odgovora Blaneyevog ministarstva ili, u najgorem slučaju, ispitivanje terena što radi Harperova vlada.

Kada je ova priča sa CBC-a dospjela na internet, vlada je stala čvrsto u svoju odbranu. Još dva glasnogovornika su se uključila u priču, pogrešno tvrdeći kako je “ova priča netačna i smiješna. Ovi zakoni postoje dugi niz godina i nisu mijenjani.”

Iako su Kanađani na društvenim mrežama napali vladu zbog citiranja zakona o zabrani govora mržnje u vezi kritikovanja Izraela, ova priča nije spomenuta u Donjem domu parlamenta. To je zato što je Izrael kontroverzno pitanje koje se izbjegava u kanadskoj politici. Parlamentarce koji se usude progovoriti o ovoj temi, sigurno čekaju optužbe za antisemitizam, posebno od Harperovih konzervativaca.

Donji dom parlamenta je u februaru održao vanrednu troiposatnu debatu do kasno u noć, koju je podržao Centar za Izrael i jevrejska pitanja, fokusirajući se na “uznemiravajući porast antisemitizma širom svijeta”. Debata je zaključena jednoglasnom odlukom o osudi.

Kanada se nije oglasila

Harper je premijer koji je, uprkos dugogodišnjoj reputaciji Kanade kao “poštenog brokera” na Bliskom istoku, pokazao jednostranu podršku Izraelu otkako je došao na vlast.

Kada je 2006. godine kanadski  pripadnik mirovnih snaga UN-a stradao od izraelskih bombi u Libanu, Kanada se nije oglasila. Harperova vlada je također skresala ili povukla finansijsku podršku nevladinim organizacijama kao što su Kairos i Rights and Democracy, koje se zalažu za prava Palestinaca. Također je povukla svoja sredstva iz UNRWA-e, organizacije koja predano pomaže palestinskim izbjeglicama.

Godine 2009. Harper je podržao Kanadsku parlamentarnu koaliciju za borbu protiv antisemitizma na kojoj je većina govornika miješala antisemitizam sa kritikom onoga što se u sve većoj mjeri naziva “jevrejskom državom”.

Harper je u januaru 2014. posjetio Izrael sa nevjerovatno velikom pratnjom od 200 ljudi, među kojima su bili ministri konzervativne vlade i zastupnici u parlamentu, proizraelski lobisti, dvanaestak kršćanskih svećenika i 21 rabin. Mnogi su putovali na račun poreskih obveznika.  

Ali, svi su oni bili tu zbog stranačkih razloga, kao statisti u filmu u kojem se Harper umiljava svojoj političkoj bazi u domovini. Pokušaj mu je uspio.

Nazvavši Harpera “velikim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda”, Netanyahu ga je pohvalio, jer je “bez oklijevanja” stao uz Izrael u vezi pitanja koja uključuju iranski nuklearni program i terorizam.

Kanada je uz Izrael

Kada se Harper obratio Knesetu, prvom koji je jedan kanadski premijer imao u Knesetu ikada, prisutni su ustali i ovacijama ispratili njegovo referiranje na “novi antisemitizam” i izjavu da je “kroz vatru i vodu Kanada uz vas.”

Njegovi komentari vezani za BDS privukli su pažnju zagovornika slobode govora: “Kao što su nekada bojkotovali jevrejske biznise, tako danas neki lideri civilnog društva pozivaju na bojkot Izraela.”

Ne čudi da su grupe kao što su Udruženje za građanske slobode Britanske Kolumbije (BCCLA), Nezavisni jevrejski glasovi, Ujedinjena Crkva Kanade i Kvejkeri, izrazile zabrinutost zbog sve izraženije vladine sklonosti da redefinira antisemitizam tako da uključi i kritikovanje Izraela.

“Ljudi nas godinama već kontaktiraju govoreći da su zabrinuti zbog načina na koji vlada diskutuje o antisemitizmu, načina na koji ga klasifikuje, da li je moguće da postoje zakoni koje bi oni mogli iskoristiti da pokušaju utišati ljude koji daju izjave?”

Micheal Vonn, advokat i direktor za planiranje politika u BCCLA rekao je Al Jazeeri English: “Kritičari politika države Izrael, u Kanadi osjećaju jezu uslijed ove diskusije već duže vrijeme.”

Moguće je da konzervativci nikada neće zaista usvojiti zakon koji će kritikovanje Izraela učiniti ilegalnim. Ali ni ne moraju. Sve što trebaju uraditi je postaviti putokaze – i Kanađani će se pobrinuti da izbjegnu politički živi pijesak.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera