Barbarstvo ISIL-a: Da se zaledi krv u žilama

Procjene o broju onih koje je pogubio ISIL su nepouzdane (AP)

Piše: Martin Reardon

Svijet je svjestan brutalnog divljaštva koje grupa Islamska država Irak i Levant pokazuje u beskrajnom nizu užasnih pogubljenja – čiji su upečatljivi i odvratni detalji zabilježeni na videosnimcima koje postavljaju na YouTube i druge društvene mreže da ih gledaju oni koji žele biti džihadisti, nesretnici koji su podvrgnuti njihovoj okupaciji i radoznali pojedinci privučeni slikama nasilja.

Prošle godine smo vidjeli prvi od bezbroj slučajeva masovnog pogubljenja pucanjem i obezglavljivanjem. Od tada su dopunjavali svoj repertoar užasavajućih ubistava, rutinski podvrgavajući svoje žrtve razapinjanju, kamenovanju, ritualnom žrtvovanju. Osim toga, bacali su ljude sa visokih zgrada ili ih žive zakopavali, vješali ili ubijali odsijecajući im dijelove tijela.

Nisu pošteđene ni žene i djeca, a više od 100 takvih pogubljenja zabilježeno je na videosnimku ili na fotografijama.

Procjene o broju pogubljenih su nepouzdane. Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, tvrdi da je broj potvrđenih pogubljenja koja je izvršio ISIL samo u Siriji tokom prošle godine iznosio više od 3.000. Nisu pošteđene ni žene i djeca, a više od 100 takvih pogubljenja zabilježeno je na videosnimku ili na fotografijama.

Za veći dio svijeta pogubljenja su tek besmisleni i barbarski okrutni činovi – podsjetnici na najzloglasnije despote i ugnjetavačke režime kroz historiju; neki bi rekli iracionalne ili samoporažavajuće. No, ISIL vidi uvrnutu, ali ipak namjernu svrhu svog barbarstva, a to je totalna dominacija nad potčinjenima kroz strah i zastrašivanje, na jednoj strani, i izravnu mržnju i osvetu prema neprijateljima, na drugoj.

Nasilje, surovost, terorizam…

Ovakvo ponašanje je zasnovano na mitskoj srednjovjekovnoj prošlosti, u kojoj je način na koji se žrtve ubijaju jednako važan kao i razlog zbog kojeg bivaju pogubljene. Iako je bilo i daleko gorih režima u pogledu brutalnosti, izgleda da se ISIL otvoreno naslađuje takvim postupanjem i uvijek je u potrazi za novim prilikama da iskoristi strah i pronađe nove neprijatelje.

Iako uzrokuju nelagodu, njihova nezasita krvožednost i sklonost ka okrutnom postupanju dopada se grupi sljedbenika širom svijeta, koju čine većinom ljutiti, obespravljeni ili neprilagođeni mladi muškarci i žene, spremni da stupe u njihove redove kako bi se borili protiv zajedničkog neprijatelja, kojeg glasnogovornik ISIL-a Abu Mohammad al-Adnani identificira kao “nevjernike, šiite i muslimane otpadnike”. U suštini, svako ko im prkosi ili ne prihvata niti se striktno drži njihove stroge forme vjerske ideologije.

U svojoj online raspravi iz 2004. godine “Upravljanje barbarstvom”, Al-Kaidin strateg Abu Bakr Naji pisao je o onome što će vremenom postati ISIL-ova strategija. U suštini, o tome kako uništiti „otpadničke“ muslimanske režime da zapadnu u stanje „barbarstva“, dopustivši im da se ponovo izgrade u okviru halifata. Naji je smatrao da su nasilje i okrutnost neophodni da bi se postigla i održala kontrola i da ne treba imati nimalo milosti. Prema Najievim riječima, “onaj koji je ranije bio uključen u džihad zna da je to samo nasilje, surovost, terorizam, zastrašivanje i masakriranje”.

Što se tiče nesretnih Sirijaca i Iračana koji su pod kontrolom ISIL-a, cilj ovakvog barbarskog postupanja je da se oni psihološki slome, kako bi se osigurala njihova apsolutna odanost kroz strah i zastrašivanje. Pod vladavinom ISIL-a nema opcija. Ako se pokoravate, preživjet ćete. Alternativna je nezamisliva. Nema milosti za njihove neprijatelje.

Smanjena osjetljivost na šok

Kao i sa svakom grozotom koja postane stvar rutine u životima ljudi, svijet i oni koji su joj podvrgnuti vremenom postanu neosjetljivi na šok, što dovodi do toga da takve metode počnu gubiti efekat. Za ISIL to znači stalnu potragu za novim metodama utjerivanja straha u kosti i zastrašivanja i za novim neprijateljima ili odmetnicima koje će se njima podvrgnuti – ciklus brutalnog nasilja i užasnih ubistava kojem nema kraja.

Nedavno e je dvjema ženama u Siriji, optuženim za čarobnjaštvo, odrubljena glava – to je bio prvi prijavljeni slučaj da je ISIL odrubio glavu ženama. Njihove muževe sustigla je ista sudbina. Na istoku Sirije razapeta su dva dječaka, čija dob nije poznata, jer nisu propisno postili u ramazanu. Poruka je bila jasna – oni koji ne poštuju stroga pravila šerijatskog zakona, kako ih nameće ISIL, trpjet će posljedice.

ISIL je suočen s prijetnjama na više frontova i ne može priuštiti da se bavi pobunom sunita ili špijunima.

ISIL se osvetio u Kobaniju za poraz od Kurda prošle zime, ubivši više od 200 civila u njihovim domovima i na ulici, dok su se strateški kretali po gradu. Cilj im nije bio da povrate izgubljenu teritoriju, pa čak ni da napadnu vojne mete, već da ubijaju i pljačkaju kao u srednjem vijeku.

U drugom užasavajućem objavljenom videosnimku, ISIL je prikazao pogubljenje 16 muškaraca u Mosulu, koji su optuženi da su špijunirali za iračku Vladu, kojoj su navodno pribavljali podatke o metama za zračne napade koalicije. Ali, ovaj put su korištene tri nove metode ubijanja, da bi bili sigurni da su poruku svi primili i razumjeli. Četvorica od njih 16 su svezana u unutrašnjost automobila i gledali su, ispunjeni užasom, kako je džihadista s bacačem granata na raketni pogon nanišanio i ispalio granatu na njih sa kratke udaljenosti. Čulo se kako vrište u agoniji, jer je automobil gorio nakon eksplozije.

Dominacija i osveta

Drugih pet je zaključano u kavez, a potom polako spušteno u bazen dizalicom da se utope – svaki jezivi detalj snimljen je podvodnim HD kamerama. Preostalih sedam žrtava imalo je na vratu obmotano detonacijsko uže, što je prilikom eksplozije smjesta izazvalo dekapitaciju – na videu je ovo prikazano mnogo puta kao usporeni snimak i unazad, da bi se gledateljima zaledila krv u žilama.

Videosnimak pogubljenja navodnih špijuna nije namijenjen potencijalnim džihadistima koji se žele pridružiti ISIL-u, pa čak ni usamljenim simpatizerima koji traže inspiraciju za napade u svojoj domovini. Ciljana publika su direktno Iračani, kojima je ovo upozorenje da vide šta se dogodi ubačenim elementima, doušnicima ili tajnim ćelijama koje rade protiv ISIL-a.

S obzirom na probleme na koje je ISIL nedavno naišao u Siriji i predstojeću bitku s iračkim sigurnosnim snagama – koje imaju pomoć šiitskih milicija i podršku iz zraka od koalicije – ISIL je suočen s prijetnjama na više frontova i ne može priuštiti da se bavi pobunom sunita ili špijunima. To dovoljno govori o nivou paranoje kod ISIL-a, što dovodi do još većeg broja pogubljenja, uz još „kreativnije“ načine ubijanja, da bi upotrijebili barbarstvo kao strategiju. Za ISIL se sve vrti oko potpune dominacije nad podanicima i osvete neprijateljima. A to nije dobro za irački ili sirijski narod.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera