Goran Milić

Goran Milić, direktor vijesti i programa na Al Jazeeri Balkans, dugogodišnji je novinar, urednik i direktor brojnih medijskih kuća, uključujući TV Beograd, YUTEL, Mrežu, OBN, HTV. Vodio je i uređivao više od 1.000 televizijskih dnevnika i autor je preko 120 dokumentarnih i putopisnih emisija. Proglašen je novinarom 2007. godine u Hrvatskoj, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1992. godine i nagrade "Svetozar Marković" u Srbiji 1987. godine.

Alhemija Balkana: Srbija hoće promjene, ali bezbolne

Goran Milić: Kao i u drugim državama Balkana, i Srbi glavni problem vide u političarima i državnom sistemu. Međutim,...

Piše: Goran Milić

Previše je toga za nabrojiti u ovom uvodniku, ali vrijedi pogledati tih 15 polusatnih emisija o aktualnoj Srbiji. Ima manastira i hramova, proizvodnje i nezaposlenosti, trubača i svirača, sporta i zabave, kulture i trivijalnosti, glumaca i glumica, režisera i pisaca, humorista i pesimista, svega što će gledatelje staviti u trilemu – je li Srbija dobra ili loša zemlja ili je, jednostavno, nepopravljiva?

Nogomet: Više od pjesme i igre, a nije država

Dok euforija traje, svi drugi problemi nestaju, a kada nastupi otrežnjenje, glava puca.

Piše: Goran Milić

Ono što mnogi dobronamjerni ljudi ali i lovci u mutnome žele od sporta napraviti i što često uspijevaju, to je da status i uspjeh neke nogometne momčadi identificiraju s drugim važnijim aspektima društva. Parole kao što su „Zmajevi ujedinili Bosnu i Hercegovinu“, „Nogomet je najveći brand i najbolji ambasador Hrvatske“ mogu imati kratkotrajan učinak, ali sve što proizvodi euforiju, nosi naknadne posljedice i popratnu depresiju. Da se razumijemo, nismo mi u Hrvatskoj i BiH previše drukčiji od bar 150 država na listi FIFA-e. Dok euforija traje, svi drugi problemi nestaju. Kada nastupi otrežnjenje, glava puca.

Goran Milić: Kako sam upoznao Marqueza

Ma nek' ide život, tko mi što može. Raula ću pozdraviti s 'companero', a piscu ću reći 'Don Gabriel...

Piše: Goran Milić

Veleposlanica Maria Clara bila je šarmantna gospođa, ekstremno zvučnog prezimena Poncet de Leon, čiji je izravni predak otkrio Portoriko. Jednom prigodom donijela mi je primjerak „100 anos de soledad“ njenog rođaka, koji je, rekla je, možda najveći živući pisac Latinske Amerike. Zamolila me da u okviru jedne emisije o knjigama na Televiziji Beograd predstavim taj roman, koji još nije protrčao svijetom. Knjiga mi se dopala, predložio sam je uredniku emisije, a on me uputio na višeg urednika, koji je rekao: „Ma dobro, može to biti odlična knjiga, ali Kolumbija u nesvrstanima ima samo status gosta, čak nije ni zemlja promatrač u pokretu.“ I tako nisam bio prvi u Jugoslaviji koji će predstaviti Marquezov roman.

Stranice