Maja Blaževska

Maja Blaževska je zamjenica urednika vijesti na Al Jazeeri Balkans.

Putovanje 60 metara pod morem

Prelazak mostova na Bosforu, u najboljem slučaju, traje najmanje sat vremena. Prelazak brodom - prosečno 20 minuta....

Najveću putničku dramu doživela sam kada sam se, iz Makedonije, autobusom do Sarajeva vozila 17 sati... Zato je, možda, i bilo toliko intenzivno oduševljenje nedavno u Istanbulu, kada smo, putujući podvodnom železnicom Marmaray, prešli sa evropskog na azijski deo Bosfora za samo četiri minuta. Super moderna železnica nalik je na londonski metro. Tačna, iznimno čista. Nijedan znak da prevozi milion i po putnika dnevno. Ili 75.000 ljudi u jednom satu.

Jedan grad, dva svijeta

Nismo pričali između sebe. Nije bilo pozdrava, ali, ni tuče. Živeli smo nesvesni da neko drugačiji uopšte postoji pored...

Piše: Maja Blaževska

Rođena sam u ekstremno segregiranom gradu. Na zapadu Makedonije, 45 kilometara od glavnog grada Skoplja. U gradu sa stotinjak hiljada stanovnika dve zajednice su bile podjednako brojne. Ali, bez da se dovoljno poznaju, živele su u paralelnim univerzumima.

U Tetovu su još u vrtiću bile posebne grupe za Makedonce, posebne za Albance.

U osnovnoj školi, sećam se, bili smo podeljeni po spratovima - makedonske grupe na prvom, albanske na drugom spratu.

Božić miriše na kafu bake Vere

Za praznike van rodnog grada nedostaje porodica i oni koji su nas napustili, ali ne i vjera i nada, vrijednosti koje su...

Božić je simbol novog rađanja, praznik dece, roditelja, stvaranja... Simbol novih početaka. Povod semejnih okupljanja. Naša baka Vera nije sa nama već osam godina. Toliko godina malo zaboli Badnjak.