Patty Culhane

Patty Culhane je dopisnica Al Jazeere English iz Bijele kuće.

Vrijeme je za teška pitanja o IS-u

Američki mediji ne čine dovoljno da preispitaju vlasti o grupi Islamska država, a Amerikanci zaslužuju bolje.

Piše: Patty Culhane

Predsjednik je nedavno rekao da bombardovanje grupe IS u Siriji zapravo neće pomoći predsjedniku Basharu al-Assadu jer njegova vojska ne može da dođe do područja koja kontroliše grupa IS. Razmislite na trenutak o ovoj izjavi. Upravo tako, ona je također uzeta zdravo za gotovo. Pitanje koje se sada nameće je da li predsjednik „izgleda nemoćno“. Da li on „projicira svoju slabost na svijet“? Mediji su doveli Ameriku do tačke gdje više nije upitno da li bi ona trebala poraziti grupu IS, nego kada i kako je poraziti.

Horor Gaze bez filtera u američkim domovima

Društvene mreže doprinijele pritisku na američke medije da počnu objavljivati izvještaje o stradanju civila u Gazi.

Piše: Patty Culhane

U Americi vlada kultura slavnih i po prvi put slavne osobe su počele tweetati poruke podrške stanovnicima Gaze. Mnogi su ih brzo pokušali izbrisati, ali neki nisu. To je samo po sebi novo - da li bi slavna osoba prije Twittera našla vremena da uradi intervju kako bi izrazila svoj stav? Da li bi novine i televizijske mreže to objavile? Odgovore na ta pitanja ne treba više tražiti jer slavne osobe sada mogu pokazati svoju podršku u sekundi, hashtagom.

Američka televizija: Rat bez potresnih slika

Američki mediji ne uvrštavaju potresne slike u svoje izvještaje, a rijetko objavljuju i podatke o broju ubijenih.

Piše: Patty Culhane

Slike tuge u Gazi i Izraelu su snažne. Videosnimak mrtvih, ožalošćenih i uništenja ne možete zaboraviti. Pentagon to zna, zbog čega godinama nikome nije bilo dozvoljeno da snima lijesove palih boraca koji su vraćeni kući. Gubitak postane stvaran. Rat postane stvaran. Upravo sam gledala videosnimak na kojem ocu saopštavaju da je njegova djevojčica mrtva. Njegova bol mi je slomila srce. Iz brojnih razloga bih voljela da to nikada nisam vidjela, ali okretanje glave od tog bi, po mom mišljenju, značilo nepoštivanje uspomene na nju.

Stranice