Peter Greste

Peter Greste je dopisnik Al Jazeere. Pokrivao je priče iz Afganistana, Centralne Azije, Balkana, Iraka, Latinske Amerike i sada iz Afrike, u kojoj je živio proteklih devet godina. Godine 2011. je osvojio nagradu Peabody za dokumentarac o Somaliji, zemlji koja je postala glavi fokus njegovog rada od kada je prešao u Istočnu Afriku. Pokriva priče sa Roga Afrike, iz Kenije, Tanzanije, Ugande, Burundija, Ruande i DR Kongo.

Jezivo upozorenje drugima

Reporter Al Jazeere Peter Greste napisao je drugo pismo iz egipatskog zatvora Tora, u kojem se nalazi sa dvojicom...

Piše: Peter Greste

Nemam nikakav interes da podržavam bilo koji grupu, Muslimansku braću ili bilo koga drugog. Međutim, onda izgleda da naše hapšenje nema nikakve veze sa našim poslom. Izgleda da smo uhapšeni da se pokaže šta ovdašnja Vlada smatra normalnim i prihvatljivim. Svako ko aplaudira državi smatra se sigurnim i zaslužuje slobodu. Sve drugo je prijetnja koja treba biti ugušena.

Pismo iz zatvora Tora

Bio sam zaključan u ćeliji 24 sata dnevno proteklih 10 dana, a puštaju me samo kada mi u posjetu dođe tužitelj na...

Radili smo tačno ono što bi svaki odgovoran i profesionalan novinar radio – snimali i pokušavali shvatiti smisao dešavanja, uz svu preciznost, poštenje i balans koji zahtjeva naša nesavršena profesija. Uglavnom to nije težak put. Ali, kada je vlast Egipta Muslimansku braću proglasila „terorističkom organizacijom“, uklonila je prostor za kompromis i razumijevanje. Kada je druga strana, politička ili neka druga, „terorista“, nema neutralnog načina. Kako je to George W. Bush volio reći nakon 9.11, ili ste sa vlastima, ili ste sa teroristima. Tako i razgovor s njima postaje čin izdaje, a pogotovo emitovanje njihovih vijesti, bez obzira koliko bezopasnih.

Al-Shabab na izdisaju ili na novom početku?

Čini se da je zastrašujuća realnost da je umjerenijafrakcija Al-Shababa ili gurnuta u stranu ili usmrćena, oslobodivši...

Piše: Peter Greste

U Nairobiju, kao i u zatvorenim, dobro zaštićenim hodnicima Vila Somalije (zgrade somalijske Vlade ovdje u Mogadishuu), sve je više onih koji smatraju da je napad Al-Shababa na tržni centar Westgate bio očajnički čin.

Prema toj teoriji, bio je to napad pokreta koji je na izdisaju; posljednji pokušaj da ovaj pokret dokaže legitimnost i pridobije pristalice i pored kontinuiranog vojnog pritiska na terenu, iznimno štetne interne borbe za vlast i sve intenzivnijeg osjećaja gubitka značaja u inostranstvu.

Stranice