Venecuelanci skupo plaćaju jeftino gorivo

U Venecueli je najjeftinije gorivo na svijetu (AP)

Piše: Chris Arsenault

Dok puni svoj razvaljeni Nissan sa najjeftinijim gorivom na svijetu, Luis Caicedo je iznenađujuće neimpresioniran što plaća manje od deset centi za litru bezina kao rezultat državnih subvencija.

“Ako će (Vlada) iskoristiti novac na zdravstvo i infrastrukturu bilo bi uredu da su cijene više”, rekao je 52-godišnji Caciedo za Al Jazeeru. “Ali mi imamo dugu tradiciju traćenja novca. To je (subvencija) jedino što dobijamo od naših resursa.”

Mnogi se u Venecueli – zemlji sa najvećim rezervama nafte na svijetu – ne bi složili sa Caicedovom analizom Vladine politike. Ali, kako se izbori približavaju, niti jedan političar se ne usuđuje javno usprotivi tome što subvencije za gorivo osiromašuju državnu riznicu.

“Situacija u naftnom sektoru je tako apsurdna da mi uvozimo prerađeni benzin”, kazao je Al Jazeeri Arlan Narvaez-Vaz, profesor ekonomije na Centralnom univerzitetu Venecuele. “Prodajemo naftu na međunarodnom tržištu po najnižim cijenama na svijetu, ali uvozimo benzin po internacionalnim cijenama.”

Neredi Caracaz

Vlada je pokušala smanjiti subvencije nakon pada cijena nafte 1989, ali je to dovelo do velikih nereda, poznatih kao Caracazo, u kojima su stotine, ako ne i hiljade, poginule u požarima i provalama.

“Ako znatno povise cijene to bi uzrokovalo eksploziju”, rekla je motoristkinja Doris Luque za Al Jazeeru.

Napunila je rezervoar svog automobila sa 31 litrom super benzina za manje od tri bolivara (što je 70 centi po zvaničnoj kursnoj listi, ali manje od 30 centi prema kursu na crnom tržištu).

Neredi 1989. su posijali nezadovoljstvo širih razmjera, što je dovelo do toga da je vojni oficir Hugo Chavez pokušao državni udar 1992. godine. Nakon izlaska iz zatvora pobijedio je na predsjedničkim izborima 1998. godine.

Chavez, nazvan “nafto-populista”, kazao je 2011. da Vlada “subvencionira čak 90 posto od ukupne cijene goriva”. Preklinjao je Venecuelance da “počnu reducirati potrošnju goriva”. Mnogi su ovu izjavu shvatili kao uvod za smanjenje subvencija, ali nakon javnih prigovora odustao je od te ideje.

Trenutna opozicija, koju predvodi  Henrique Capriles, napada način na koji Vlada upravlja naftnim sektorom, ali nisu ništa komentirali o poklanjanju benzina lokalnim automobilistima.

U prilog siromašnim

Pristalice subvencija kažu da jeftino gorivo ide u prilog siromašnima.

“Benzin je osnova naše agrikulture [s obzirom na to da je sirovina za gnojivo, pesticide i druge potrepštine na farmama]”, kazao je Al Jazeeri državni savjetnik za energiju Fernando Travieso Lugo. “Ako povećate cijene goriva, cijene hrane i javnog prijevoza će, također, neupitno rasti, čime će biti pogođeni siromašni.”

Ali najsiromašniji sloj ne posjeduje automobile i kritičari kažu da elita koja vozi terenska vozila ima najviše koristi od vlasti široke ruke. “Nediskriminirajuće subvencije su veoma neučinkovite”, dodao je Narvaez-Vaz. Da bi pomogla siromašnim, država bi trebala “ići direktno narodu”, sa ciljanom podrškom, kazao je profesor ekonomije.

Kao zemlja koja proizvodi naftu Venecuela nije usamljenima da izbalansira kako će domaće gorivo biti zacijenjeno.

Krvavi neredi su uzdrmali Nigeriju, vodeću afričku zemlju po proizvodnji nafte ranije ove godine, kada je Vlada pokušala smanjiti subvencije udvostručivši cijene na benzinskim pumpama. Demonstranti u Indoneziji, nekada značajnom izvozniku nafte a sada uvozniku, nakon što im je proizvodnja dosegla svoj vrh sukobili su se sa policijom u martu zbog pokušaja da se smanje subvencije.

Ekološki gledano, jeftino gorivo znači da će ljubitelji vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem biti spremniji da voze Hummere nego Prius, s obzirom na to da njihovo ponašanje neće biti promijenjeno zbog ekonomskih poticaja.

Ekološki utjecaji

Ipak, neki vozači su svjesni cijene koje planeta plaća zbog emisije gasova njihovih vozila. “Pokušavam da ne vozim svoj automobil često, s obzirom na to da je to loše za okolinu”, kazao je Caicedo, dok drugi vlasnici automobila gorivom pune rezervoare Jeepova i Toyotinih Forerunnera iz devedesetih prošlog vijeka, automobila koji “gutaju” benzin.

National Geographic je objavio da su globalna davanja za subvencije za fosilna goriva u 2010. dostigla 409 milijardi američkih dolara, a kao izvor za ove podatke su naveli Međunarodnu agenciju za energiju. Očekuje se da ta brojka skoči na 630 milijardi u 2012. Nasuprot tome, subvencije za obnovljive izvore energije u 2010. su bile samo 66 milijardi dolara.

“Počeli smo da se usmjeravamo ka obnovljivim izvorima energije te da više crpimo ukapljeni prirodni plin (LNG)”, rekla je Lugo. Ali u zemlji gdje se državni razvoj, socijalizam, kapitalizam i sve drugo vrti oko naftnih bušotina, napredak ka obnovljivim tehnologijama je bolno spor.

U političkoj klimi izraženih suprotnosti nastavak subvencioniranja goriva je jedna od rijetkih tema u vezi s kojima se slažu svi kandidati, bez obzira na to iz koje stranke dolaze.

“Ne slažem se sa niskim cijenama goriva”, kazala je Luque dok je plaćala radniku na pumpi. “Ali ako bilo koja vlast poveća cijene, bit će protjerani istog trenutka.”

Izvor: Al Jazeera