SAD: Vojnike uče borbi protiv islama

Prezentacija Matthewa A. Dooleya poziva na poduzimanje nasilnih mjera protiv islama (Magazin Wired)

Piše: Enver Ibrahimkadić

U javnost je procurila informacija da se u sklopu izbornog predmeta na jednoj vojnoj akademiji podređenoj Ministarstvu odbrane SAD-a, islam karakterizira kao „neprijatelj“ i zagovara potreba da se cijelome islamskom svijetu treba objaviti sveobuhvatni rat.
Neprijateljski diskurs na predmetu koji se predaje još od 2004. godine potiče američke časnike na “zanemarivanje civilnih žrtava” do “uništenja Mekke i Medine napadom nalik onome izvršenom na Hirošimu”.
Nakon što je na web-siteu magazina Wired objavljen sadržaj nastavnog predmeta, Pentagon je izašao sa saopćenjem da je aktualni predmet suspendiran, a načelnik Glavnog stožera general Martin Dempsey je rekao da će biti pokrenuta istraga.

“Sravniti Mekku i Medinu”

Aktualni predmet na akademiji Joint Forces Staff College u američkoj državi Virginia, gdje se srednjeklasirani časnici i civili uposleni u vladinim institucijama podučavaju planiranju i vođenju rata, predaje potpukovnik Matthew A. Dooley. Među predavanjima potpukovnika Dooleya nalazi se i ratni plan za “nasilno transformiranje islama”, koji predviđa glad kao sredstvo prijetnje Saudijskoj Arabiji, sravnjivanje sa zemljom Mekke i Medine i dovođenje islama na nivo nastranog kulta.


General Dempsey osudio je predmet, ističući
kako je on u suprotnosti sa američkim vrijednostima 

U tekstu što ga potpisuju novinari Noah Shachtman i Spencer Ackerman navodi se da potpukovnik Dooley zastupa mišljenje kako je Ženevska konvencija iz 1949. godine, koja se uglavnom odnosi na postupak prema civilima i ratnim zarobljenicima, danas van snage: “To će pružiti mogućnost prebacivanje rata na civile tamo gdje je to potrebno. Ono što je u prošlosti načinjeno Dresdenu, Tokiju, Hirošimi i Nagasakiju, moglo bi se primijeniti i za uništenje Mekke i Medine”, poručivao je na svojim predavanjima potpukovnik Dooley, koji sve muslimane doživljava “opasnim i fanatičnim poput Al-Kaide”.

Neprijateljski diskursi na predmetu koji se predaje još od 2004. godine dosežu nevjerojatne granice od “zanemarivanja civilnih žrtava” do “uništenja Mekke i Medine napadom nalik onome izvršenom na Hirošimu”.

Sadržaj predavanja do kojih su došli novinari magazina Wired Noah Shachtman i Spencer Ackerman, tipičan je primjer neprijateljstva prema islamu koji je poslijednjih godina u vidnom usponu.
Iako je čvrstog ubjeđenja da su muslimani po prirodi nasilni i barbari, potpukovnik Dooley ne vjeruje u mogućnost da cijeli Zapad krene u rat protiv islama: “Nemamo mnogo toga što bismo mogli uraditi kako bismo Zapadni svijet privoljeli na donošenje odluke o sveobuhvatnom ratu protiv islama”, žalio se Dooley, koji je poznat i kao autor izvještaja iz juna 2011. godine čija je glavna ideja bila: “Sada vam je napokon jasno da ne postoji nešto zvano umjereni islam!”

“Ne zaboravite: ‘Mi smo u ratu!'”

U cilju propagande, na svoja je predavanja potpukovnik Dooley pozivao i određene deklarirane neprijatelje islama. Prema dokumentima objavljenim u magazinu Wired, Dooley je kao predavača pozvao Shireen K. Burki, koja je za kandidaturu Baracka Obame 2008. godine izjavila kako je to “kandidat iz snova Bin Ladena”. Kao predavač je pozivan i Stephen Coughlin, proslavljeni neprijatelj islama, koji je na održanom predavanju iznio tezu kako je Al-Kaida svrgnula i Mubaraka u Egiptu, a i Gaddafija u Libiji. Jedan od predavača na časovima potpukovnika Dooleya bio je i John Guandolo, visokopozicionirani službenik FBI-a, poznat po antiislamskim izjavama.

Načelnik Glavnog stožera general Martin Dempsey osudio je predmet, ističući kako je on u suprotnosti sa američkim vrijednostima, koje podrazumijevaju slobodu vjere i kulturnu osviješćenost.

Potpukovnik Dooley je na jednom od predavanja objašnjavao činjenicu postojanja miroljubivih muslimana: “To vam je nalik pitanju: ‘Kako to da su, unatoč kršćanskim doktrinama, neki kršćani oholi, razdražljivi i zlobni?’”
A na kraju jednog od svojih predavanja potpukovnik Dooley se obraća pitomcima: “Ne zaboravite: ‘Mi smo u ratu! Tako se i ponašajte. Vi ste dio pokreta otpora, a ne nekog socijalnog kluba!'”
Nakon što je magazin Wired objavio Dooleyeva predavanja, načelnik Glavnog stožera general Martin Dempsey osudio je predmet, ističući kako je on u suprotnosti sa američkim vrijednostima, koje podrazumijevaju slobodu vjere i kulturnu osviješćenost, te kako je to “akademski neodgovorna praksa koju treba odbaciti”.
General Dempsey je izdao naredbu za sprovođenje opsežne istrage da li je slična predavanja potpukovnik Dooley držao i u drugim vojno-obrazovnim ustanovama. Istovremeno je zabranio materijale koji bi se mogli okarakterizirati kao “podsticanje na nacionalnu mržnju”. 

Dooley je nakon toga povučen s predmeta, ali je ostao u sastavu nastavnog kadra akademije Joint Forces Staff College.

Izvor: Magazin Wired