Makedonija bez jedinstvenog broja hitnih službi

Uvođenje sistema 112 bi moglo značajno ubrzati i olakšati djelovanje hitnih službi u Makedoniji (EPA)

Piše: Daniel Evrosimoski

Nema goreg trenutka da čujete zauzetu telefonsku liniju nego kada vam zatrebaju službe hitne pomoći.

Upravo se to desilo nekim stanovnicima skopskih regiona koji su bili zarobljeni u svojim domovima u katastrofalnim poplavama prošlog mjeseca.

Dva dana nakon poplave, kada smo posjetili jedno od najpogođenijih naselja Čento, Zlate Božinovski nam je rekao kako je uzalud pokušavao da dobije pomoć, informacije i savjete na telefonski broj Centra za upravljanje krizama (CUK) – 195. „Da se sada javimo na 195, niko neće da nam odgovori. Tražimo ih 24 sata, niko se ne javlja“, rekao je on.

Ovaj problem bi možda bio izbjegnut ukoliko bi funkcionirao sistem jedinstvenog europskog broja za hitne pozive „112“. Radi se o posebnom sistemu za alarmiranje i dejstvovanje prema standardima Europske unije, koji bi zamijenio dosadašnje telefonske linije hitnih službi policije, hitnu pomoć, vatrogasce i upravljanja krizama i objedinio ih u jedan jedini centar posebnom tehnologijom, koordinacijom i hijerarhijom.

„Najveća korist od 112 su baš takve situacije. Sada na telefonskom broju 195 CUK-a postoji nekoliko linija, na koje, ukoliko su zauzete, građani ne mogu da se jave i potrebno im je vremena da dobiju službe. Taj problem bi nestao sa brojem 112. Neće biti moguće da čovjek naiđe na zauzetu telefonsku liniju ili da mu ne bude odgovoreno na poziv. Softver i veličina operativnog sistema je takva da čak i ako veliki broj ljudi zove istovremeno, bit će odgovoreno na svaki poziv“, kaže glasnogovornica CUK-a, Nadica Včkova.

Efikasnije spašavanje života – nije prioritet

Sistem 112, iako ga je makedonska Vlada najavila još prije šest godina, zaglavio jе u institucionalnim lavirintima i do sada ništa konkretnije nije učinjeno na implementaciji sistema.

Na naš poziv odgovorio je operator službe CUK-a, odnosno, pozivi prema broju 112 se preusmjeravaju na 195.

Včkova informira da slijedi revizija studije održivosti koju je CUK pripremio još prije nekoliko godina. Njihova predviđanja su da bi implementacija novog sistema za hitne pozive počela tek do 2018.

„Sistem 112 nije bio na dnevnom redu prioriteta. Stvarno su potrebna velika sredstva i to je već van kontrole CUK-a. Budžet je taj, treba da se izdvoje sredstva za tu namjenu. Priprema kako bi počeo da funkcioniše ovaj broj je duga i velika, zato što treba da se opreme centri i da se radi na kadru koji bi upravljao svim tim novim aparatima“, kaže ona.

Sistem 112 funkcioniše u svim zemljama Europske unije i u nekim državama izvan nje. Radi se o jednom, besplatnom telefonskom broju, koji mogu pozvati građani nezavisno od telefonskog operatora, ili zemlje u kojoj se nalaze, u slučaju opasnosti. Mogu pozvati broj ako im treba policija, hitna pomoć, vatrogasna zaštita ili druga vrsta intervencije u slučaju nevolje.

Implementiranje broja 112 ne bi značilo prosto uvođenje nove telefonske veze, već tehničko i operativno jačanje kapaciteta i efikasnosti u sistemu obavještavanja, lociranja i intervencija u opasnim situacijama.

Prema najavama, na početku bi broj trebao da radi uporedo sa ostalim brojevima hitne službe, pa da ih potpuno zamijeni nakon izvjesnog perioda. Sistem 112 predviđa i mogućnosti više jezika, komunikaciju sa osobama sa invaliditetom, kao i „eCall“ automatske pozive u slučaju teških saobraćajnih nesreća.

Dodatna pomoć kad su sekunde u pitanju

Korist ovakvog jedinstvenog sistema koji bi objedinio hitne službe ističe i komandir vatrogasne jedinice Grada Skoplja, Blagoja Menkovski. Dugo vremena radi na ovoj problematici i kaže da i pored toga što su razvili odličnu saradnju u koordiniranju sa drugim hitnim službama kada je to potrebno, jedinstvena institucija na državnom nivou bi pojednostavila njihov posao.

„Često građani kojim trebaju vatrogasne službe, umjesto [da zovu] na 193, griješe i okreću 195. To pravi malu zabunu i oduzima vrijeme u situacijama u kojim je svaka sekunda dragocjena“, objašnjava Menkovski.

Prednost sistema 112, prema njemu, bio bi pravilan raspored prijava o požarima širom zemlje, kao i snimanje i pohranjivanje razgovora, što bi bilo od koristi građanima, zato što bi tada bila moguća provjera svakog poziva i situacije.

„Ima puno lažnih dojava o požarima. Kultura kod nas još nije na visokom nivou. Mladi, nemajući šta da rade nakon 24 sata, igraju se brojem 193. Ne postoji zakonska regulativa da se to sankcionira, pa u ovom segmentu ostaje da mi radimo, a nesavjesni građani da to zloupotrebljavaju“, kaže on.

Prema novom pravilniku koji je pripremila Agencija za elektronske komunikacije, svi operatori morat će obezbijediti besplatan pristup i dostavljati informacije o identitetu i lokaciji svih osoba koji zovu 112.

Predviđene su i kazne za zloupotrebe poziva.

Sistem 112 se stalno unapređuje i razvija u zemljama Europske unije za što efikasnije upravljanje hitnim situacijama. Makedonski građani, ipak, morat će još neko vrijeme da se nadaju da tih nekoliko linija hitnih službi neće biti zauzeto ukoliko im zatrebaju.

Izvor: Al Jazeera