Duvnjak: Lakše je osvojiti Ligu prvaka nego doći u završnicu

Najkorisniji rukometaš prošlog Eura nada se da će Hrvatska osvojiti novu svjetsku medalju, ali i tvrdi da ju je nezahvalno prognozirati.

Domagoj Duvnjak: Učinit ćemo sve da odemo na Olimpijske igre u Japanu (EPA)

Završetak 2020. za najkorisnijeg rukometaša prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva Domagoja Duvnjaka (32), na kojem je sa Hrvatskom osvojio srebrnu medalju, bio je idealan i zaokružio ju je osvajanjem evropske klupske titule šampiona sa njemačkim Kielom.

Ovaj tim je na najbolji način okončao sezonu u kojoj je ranije postao prvak Njemačke. Održavanje Final Foura Lige prvaka bilo je pomjereno za kraj decembra u Kelnu zbog pandemije korona virusa. I u privatnom životu najbolji svjetski rukometaš iz 2013. Duvnjak pamtiće proteklu godinu u lijepom sjećanju. U maju je postao otac, pošto je njegova supruga Lucija rodila sina čije je ime Šime.

Na završnom turniru Lige prvaka slavila je ekipa Kiela, koja nije važila za favorita za trofej. To je bio francuski Paris Saint-Germain sa godišnjim budžetom od 17.5 miliona eura. Na završnici u kelnskoj Lanxess Areni, aktuelni njemački prvak kojeg predvodi mladi 38-godišnji češki trener Filip Jicha, savladao je Veszprem sa 36:35 nakon produžetaka u fantastičnom polufinalu sa mnogo preokreta. Finalni meč protekao je u dominaciji Kiela protiv favorizovane Barcelone rezultatom 33:28. Na taj način Kiel je došao do četvrte titule prvaka Evrope, nanijevši ujedno katalonskom timu prvi poraz poslije serije pobjeda duge 15 mjeseci.

Nakon što je u dresu Hamburga, 2013. godine popeo se prvi put na kontinentalni tron, Duvnjak je ponovio isti podvig sa ekipom iz sjevernog dijela Njemačke. Izvanredni srednji bek hrvatske selekcije sada ima osam osvojenih trofeja sa Kielom (Liga prvaka i EHF Cup, te po dva naslova prvaka Bundeslige, Kupa i Superkupa Njemačke). U trofejnoj riznici kapitena Kiela i reprezentacije Hrvatske sa HSV-om su evropska i bundesligaška titula, trofej Kupa, dok je i dvostruki osvajač Superkupa Njemačke.

Počeo je karijeru u rodnom Đakovu, a zatim je nastupajući za Zagreb stigao do tri šampionske i isto toliko naslova pobjednika Kupa Hrvatske.

Izabran je i za MVP Bundeslige, te je peti put proglašen za najboljeg sportistu Hrvatske. Duvnjak će biti jedan od njenih glavnih aduta na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, od 13. do 31. januara. Selekcija nekadašnjeg dvostrukog olimpijskog prvaka iz 1996. sa Igara u Atlanti i 2004. iz Atine svrstana je u Grupu C. Hrvatska će odigrati prvu utakmicu protiv Japana, 15. januara, dva dana kasnije rival joj će biti Angola, a takmičenje u prvoj fazi završava protiv Katara, 19. januara. Svi susreti su na rasporedu u 18 sati. Červarovi izabranici ne bi trebali imati poteškoća za prolazak u nastavak takmičenja, gdje bi se ukrštali sa tri prvoplasirane selekcije Grupe D. U njoj su svjetski šampion Danska, Argentina, Bahrein i DR Kongo.

Duvnjak je svjestan kvaliteta Hrvatske, sa kojojm je osvojio osam medalja na velikim takmičenjima (olimpijska bronza 2012, srebro 2009. i bronza 2013. na SP-ima, te tri srebra 2008, 2010. i 2020, kao i dvije bronze 2012. i 2016. na šampionatima Starog kontinenta). On ne daje prevelika obećanja, s obzirom na to da je, kako kaže, konkurencija za najviši plasman velika i čini je nekoliko kvalitetnih reprezentacija.

Rukometna reprezentacija Hrvatske savladala je aktuelnog evropskog prvaka Španiju sa 31:28 (17:14) u meču EHF Euro Cupa, odigranom pred praznim tribinama  dvorane Žatika u Poreču. Tako su se Červarovi izabranici revanširali Špancima za poraz od 20:22 u finalu prošlog Eura, u Stockholmu i nagovijestili velike mogućnosti na prvenstvu svijeta.

Kao istinska zvijezda selekcije “Kauboja”, Duvnjak se potajno nada osvajanju zlatnog svjetskog odličja, koje mu nedostaje sa aktuelnim evropskim viceprvakom u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima.

  • Kakav je bio put Kiela do evropskog trona i zašto je još jednom favorit PSG ostao kratkih rukava?

– Final Four je uvijek specifičan turnir. Nisu nam davali puno šansi za prvo mjesto prije njegovog održavanja. Evo, već desetu godinu se pokazalo da to ne mora ništa značiti. Na Final Fouru trebaš imati dva savršena dana, što smo postigli. Bila je teška utakmica sa Veszpremom u polufinalu, gdje smo poveli sedam razlike (17:10 u finišu prvog poluvremena). Mađari su preokrenuli na četiri razlike (24:28 u nastavku susreta), pa smo se potom rezultatski vratili. Igrali su se produžeci, u kojima moraš imati i sreće. Tu jedna lopta odlučuje i otišla je na našu stranu. Protiv Barcelone ušli smo u utakmicu, sa mišlju da se finale ne igra često. Jednostavno, sve je funkcioniralo od obrana golmana, polukontre, napada. Bila je to fenomenalna utakmica i zasluženo smo pobijedili.

Kada se vrati film unazad, ponavlja se i dosta puta se dogodilo da ekipe koje nisu favoriti pobjeđuju. Imamo primjer Vardara, koji je sa 7-8 igrača osvojio Ligu prvaka na F4. To je poseban turnir koji svi obožavaju igrati. Nažalost, sada nije bilo navijača na tribinama jer bi to bio pravi spektakl sa 20.000 gledatelja u dvorani. Najbrže smo se prilagodili toj situaciji i zasluženo osvojili pokal.

  • U čemu je bila najveća snaga njemačkog sastava u završnici Lige prvaka?

– Možda u tome što nismo došli kao favoriti tamo, iako smo znali da imamo odličnu sezonu iz nas. Ostali smo bez dva igrača. Pripremajući se za turnir, ekipa je bila deset dana u izolaciji, od 8. do 17. decembra. Moguće da nam je to pomoglo da uđemo koliko-toliko svježi na završni turnir. Poznato je da je ogroman napor igrati u Bundesligi. Utakmice su praktično svaka tri dana. A što se tiče snage, bili smo pravi kolektiv i pokazali karakter u teškim trenucima utakmica. Ono što nas je krasilo cijele sezone, igra u obrani 6-0 i 3-2-1 sa najboljim svjetskim golmanom Niklasom Landinom iza obrane, funkcionirala je besprijekorno. Jedino, tako možeš osvojiti turnir.

  • Kako vidite ambicije Kiela u ovoj sezoni LP-a i ko su kandidati za trofej?

– Moram iskreno reći da nema favorita, mada Barcelona igra fenomenalno cijelu godinu. Stvarno je moćna i niko joj nije ni blizu dosad u Ligi prvaka. Ambicije su definitivno da odemo na F4 i nadam se da ćemo uspjeti u tome. Zaostajemo bodovno, peti smo u našoj grupi (uz susret manje iza četvrtog Aalborga) i neće biti lagano. Puno igrača kaže da je teže doći na Final Four, nego ga osvojiti.

  • Da li ste zadovoljni rezultatima ekipe u Bundesligi, koja se nastavlja 6. februara, te ko su glavni konkurenti za odbranu naslova?

– Zadovoljni smo zasad. Dvije utakmice smo morali odgoditi zbog korone. U korak pratimo vodeći Flensburg. Jedina lošija utakmica bila je u gostima kod Wetzlara, gdje smo izgubili sa sedam golova razlike. Brzo smo se vratili u formu. Kao i svake sezone, idemo iz utakmicu u utakmicu, pa ćemo vidjeti dokle ćemo dogurati.

Glavni konkurent je Flensburg, iako ne bih otpisao Rhein-Neckar Loewen. I sama tablica to pokazuje. Mislim da će biti žestoka borba za titulu do kraja prvenstva.

  • Da li ste se prilagodili igranju bez publike?

– Definitivno je jako čudan osjećaj igrati u ovim okolnostima, ali kako meni, tako je i svim ostalim igračima. Nažalost, u Kielu uvijek imamo punu dvoranu. Nas je pratilo deset tisuća navijača svaku utakmicu. Ove godine to nije slučaj, a nadam se da će pandemija proći što prije i da će se gledaoci vratiti u dvorane. Neobičan osjećaj je da igraš utakmicu, a sve se čuje – sve što trener i igrači govore. No, navikli smo se. Teže je igrati bez publike. Uvijek govorim da su navijači ti koji podignu momčad 20-30 posto. Sada nema toga, pa trener i igrači moraju nekako sami držati atmosferu na utakmici.

  • Može li Hrvatska do medalje na najjačoj planetarnoj smotri?

– Nadam se da može. Ipak, bilo bi jako nezahvalno, optimistično i možda malo bahato najavljivati medalju. Svake godine ponavljamo isto, a to je da ćemo ići postepeno u svakoj utakmici. Ovo će biti specifično prvenstvo, gdje se svašta može dogoditi. Bićemo smješteni u nekom balonu, u hotelu, gdje vjerovatno nećemo smjeti izlaziti vani. Nadam se da nećemo imati problema sa ozljedama. Moramo se čuvati. Može se dogoditi da budeš u vrhunskoj formi i igraš dobro na turniru, pa se dogodi jedan ili dva slučaja korone i to te baci unazad. Prvi put su 32 reprezentacije na prvenstvu. Cilj je ući u četvrtfinale. Biće teško, ali potrudićemo se da uđemo među osam najboljih. Onda jedna utakmica odlučuje da li ideš u borbu za medalje ili ne.

  • Kakva je zdravstvena situacija u timu Hrvatske?

– Uglavnom je OK. Ostali smo bez Luke Stepančića, prvog našeg desnog vanjskog na prošlom prvenstvu. I Marin Šego ima sitnih problema, tako da situacija nije bajna. Ipak, uvijek govorim da je Hrvatska jaka bez obzira na sastav u kojem nastupi, ali to mora pokazati na parketu.

  • Koje selekcije su favoriti za svjetsku titulu?

– Favoriti su stalno standardni, ali opet ponavljam ko zna šta će sve biti u Egiptu. Izdvajaju se Danska, Francuska, Španjolska. Mislim da bi Slovenija mogla biti odlična na ovom prvenstvu. Imaju sjajnu ekipu sa selektorom Ljubomirom Vranješom na čelu. Bili su četvrti na EP-u. Izgledaju dobro. Niko nije otkazao nastup za Sloveniju, nemaju poteškoća sa ozljedama i konkurisaće za visok plasman. Njemačka ima problema, otkazalo je dosta igrača, ali opet ih vidim u borbi za vrh. Naravno da ne trebamo zaboraviti Norvešku i Egipat kao domaćin, koji ima zaista odličnu selekciju. Biće zanimljivo, sedam ekipa sigurno se mogu boriti za medalje.

  • Kako ocjenjujete izglede Hrvatske za prolaz na 32. LjOI u Tokiju na kvalifikacijama od 12. do 14. marta, gdje će se takmičiti za prve dvije pozicije sa domaćinom i aktuelnim osvajačem olimpijskog srebra Francuskom, šestoplasiranim timom Eura Porugalom i Tunisom?

– Nalazimo se u jako teškoj skupini. Svi znamo da je Francuska velesila u rukometu. Portugal je sve bolji, što je pokazao i na Evropskom prvenstvu, dok je Tunis veoma nezgodan protivnik. Neće biti jednostavno, ali učinićemo sve da odemo na Olimpijske igre. To je veliki san i cilj. Naravno da je to san svakog sportaša, a predstavljao bi ujedno lijep dar izborniku Lini Červaru, koji će se vjerovatno oprostiti nakon Olimpijskih igara.

Izvor: Al Jazeera