Angelovski: Nadam se prolasku u drugi krug Eura

Francuzi su favorit za naslov evropskog prvaka jer znaju osvajati trofeje, tvrdi Igor Angelovski.

Angelovski: Kvalifikacije smo završili treći i nikada ranije nismo bili bolje plasirani (EPA)

Predvodeći fudbalsku selekciju Sjeverne Makedonije, Igor Angelovski ostvario je najveći uspjeh u istoriji prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo. Odluka Sjeverno-makedonskog saveza da ukaže povjerenje mladom 44-godišnjem treneru pokazala se kao puni pogodak.

U petoj godini selektorskog mandata, 12. novembra 2020. rođeni Skopljanac odveo je državni tim na kontinentalni šampionat trijumfom nad Gruzijom sa 1:0 u finalu baraža u Nicosiji. Prethodno je reprezentacija iz ove regije savladala Kosovo 2:1 na domaćem terenu. U kvalifikacijama je zauzela treću poziciju u Grupi G sa 14 bodova iza vodeće Poljske sa 25 i Austrije (19) koje su se direktno plasirale na EP, a ispred Slovenije (14), Izraela (11) i Latvije (3).

Strpljenje čelnika makedonskog saveza u izboru Angelovskog za selektora na duži period rezultiralo je slavljem navijača ovog tima. Oni će tako moći bodriti najbolje fudbalere na evropskoj smotri čije je održavanje predviđeno od 11. juna do 11. jula. Glavni cilj je ispunjen. Činjenica da Sjeverna Makedonija šest dana poslije istorijskog podviga nije uspjela izboriti prolaz u B Diviziju Lige nacija, jer je desetkovana izostancima izgubila u gostima kod Armenije 0:1 u posljednjem kolu C Divizije, Grupe 2 nije razočarala previše tamošnje ljubitelje fudbala.

Nakon produžetka ugovora sa rukovodstvom državnog saveza, Angelovski je izrazio optimizam u vezi debitantskog nastupa na kontinentalnom šampionatu. On se nada da njegov tim može izboriti prolaz u drugu fazu EP-a. Osim po dvije prvoplasirane ekipe iz svih šest grupa, dalje će proći i četiri trećeplasirane selekcije.

Kvalitet igrača je ključ uspjeha

U prvom kolu 16. Eura, Sjeverna Makedonija će se 13. juna sastati sa Austrijom. Od nje je poražena u oba kvalifikaciona meča, 1:4 u Skoplju i 1:2 u Beču, pa će joj se pokušati revanširati. Četiri dana kasnije odmjeriće snage sa Ukrajinom, odličnom selekcijom i pobjednikom u Grupi B ispred evropskog šampiona Portugala, dok 21. juna puleni Angelovskog igraju protiv bivšeg trostrukog svjetskog viceprvaka Holandije.

U igračkoj karijeri Angelovski je bio član Cementarnice osvojivši 2003. Kup Makedonije, Publikuma iz Celja, ekipa Skopja i Srema. Trenirao je Rabotnički, sa kojim je osvojio duplu krunu 2014. i Kup godinu dana kasnije.

Put Sjeverne Makedonije do nastupa na prvom velikom takmičenju nije bio lagan. Angelovski je istakao kvalitet igračkog kadra kao odlučujući faktor u ostvarenju podviga.

“Prvi sam kao selektor postavio cilj da se plasiramo na prvenstvo Evrope i normalno je da sam verovao u to još od prvog dana. Presudio je kvalitet igrača koji su napravili atmosferu u kojoj je bilo zadovoljstvo raditi. Njihov igrački, ali i ljudski kvalitet bio je presudan da izborimo igranje na velikom takmičenju – EP-u. Kvalifikacije smo završili treći i nikada ranije nismo bili bolje plasirani. Da je važio raniji sistem, to bi isto značilo da igramo baraž. Iskoristili smo priliku u Grupi D Lige nacija i osvajanjem prvog mjesta obezbijedili plasman u doigravanje”, izjavio je Angelovski.

On smatra da i predsjednik Evropske fudbalske federacije Aleksander Čeferin ima dio zasluga za prolaz Sjeverne Makedonije na prvenstvo Starog kontinenta.

“Htio bih zahvaliti Čeferinu, što je dao priliku uslovno rečeno manjim reprezentacijama da igraju sa sebi ravnim i plasiraju se na prvenstvo. Zbog toga mu javno zahvaljujem jer su njegove zasluge velike.”

Uspjeh na velikom takmičenju

Naš sagovornik nedavno je postigao dogovor o nastavku saradnje sa makedonskom kućom fudbala do 31. jula. Respektuje rivale na EP-u, ali ih se ne plaši.

“Moramo verovati u sebe i realno sagledati skupinu. Protivnici su odlične reprezentacije i favoriti za prolaz. U nogometu važi pravilo da favoriti uvek ne pobeđuju. Trebamo primeniti recept koji nam je donio Evropsko prvenstvo, a to je da budemo jaki kao tim, te se tako postaviti protiv svih protivnika. Ići ćemo iza utakmice u utakmicu. Nadamo se da ćemo osvojiti dovoljno bodova da prođemo grupu. Ona je kvalitetna. Holandija je veliki favorit. Ukrajina i Austrija imaju kvalitet, ali imamo dovoljno vremena da ih izanaliziramo i spremni uđemo u ove utakmice”, dodaje on.

Istakao je da je optimist pošto se bavi trenerskim poslom, a samopouzdanje je neophodno pogotovo za uspjeh na velikom takmičenju.

“Kada sam bio optimista da možemo da idemo na EP, zašto da ne vjerujem da možemo proći grupu.”

Angelovski: Volio bih da je što više selekcija iz bivše Jugoslavije na Evropskom prvenstvu (EPA)

Angelovskom je drago što se Hrvatska kao druga reprezentacija iz regiona plasirala na Euro.

“Žao mi je što Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora nisu uspele proći. Volio bih da je što više selekcija iz bivše Jugoslavije na Evropskom prvenstvu. Hrvatska je jedan od favorita jer je bila druga na prošlom Svetskom prvenstvu. Luka Modrić je bio osvajač Zlatne lopte 2018, pa i to govori o snazi Hrvatske.”

Priželjkivao je bolji domet ostalih selekcija iz regiona u trci za Euro.

“Srbija je ispala protiv Škotske na penale u finalu baraža. Mislim da je BiH kvalitetom zaslužila da bude na EP-u. Nadam se da će na sledećem prvenstvu biti veći broj predstavnika regiona.”

Makedonski selektor tvrdi da je Francuska prvi favorit za evropsko zlato. Prema njegovim riječima, imaju kvalitet, dugo godina igraju skupa i znaju osvajati trofeje.

“Osvojili su Svetsko prvenstvo. Među kandidate za titulu uvrstio bih isto i Portugal. Mislim da se Hrvatska može nositi sa ove dvije reprezentacije i boriti se za titulu šampiona.”

Angelovski se nadao da Sjeverna Makedonija može izboriti odlazak u veći rang Lige nacija. Ipak, na kraju je završila kao druga u Grupi C2 sa devet bodova iza Armenije (11), a ispred Gruzije (7) i Estonije (3). Uvjeren je da je budućnost makedonskog tima svijetla.

“Do zadnje utakmice smo bili prvi. Platili smo danak igranju tri utakmice za šest dana. Dosta igrača nam je bilo pod suspenzijom i povređeno. Ušli smo u ključnu utakmicu sa Armenijom i psihološki ispražnjeni nakon plasmana na Euro. Igrali smo sa igračima koji nisu bili u prvom planu i nažalost izgubili. To nije ništa strašno, s obzirom na to da smo najvažniji cilj ispunili plasmanom na EP. Mislim da ova reprezentacija može igrati dugi niz godina zajedno. Samo je Goran Pandev pri kraju karijere i još par momaka mogu igrati godinu-dvije. Ostali mogu nastupati dva-tri kvalifikaciona ciklusa što je još jedan dobitak za reprezentaciju.”

Kada smo ga pitali za učinak ostalih timova iz regije u drugoj sezoni Lige nacija, odgovorio je da su svi imali solidne nastupe.

“Slovenija i Crna Gora su prošle u veći rang, B Diviziju. Odigrale su stvarno dobro. Slovenija pod vodstvom Matjaža Keka, sa kojom smo bili u istoj kvalifikacionoj grupi, ima kvalitet. Želim da se BiH već u narednoj sezoni Lige nacija vrati u A Diviziju. Hrvatska je bila u veoma teškoj skupini sa Francuskom, Portugalom i Švedskom.  Zasluženo je ostala u elitnom rangu, kao i Srbija, koja je zadržala poziciju u Ligi B. Uporedo sa baražom za EP, Srbija je igrala Ligu nacija i nije joj se mogla maksimalno posvetiti.”

Solidni Slovenci i Crnogorci

Naš sagovornik tvrdi da je Sjeverna Makedonija dobila kvalitetna rivale u kvalifikacijama za Mundijal 2022, ali i da ima šanse za odlazak u Katar. Na startu puleni Angelovskog igraju kao gost kod Rumunije, 25. marta.

“Nemačka je izraziti favorit. Rumunija, Island, mi i Armenija nadmetaće se za drugo mjesto i plasman u baraž. Možda su prve dve ekipe u blagoj prednosti, ali sve su to reprezentacije s kojima možeš da igraš i boriš za drugo mesto.Svaki pozitivan rezultat na početku kvalifikacija dobar je za samopouzdanje. Trudićemo se da ga ostvarimo.”

Po mišljenju Angelovskog, svake godine raste kvalitet elitnog društva Sjeverne Makedonije. Na tabeli vodi Shkendija sa 39, drugi je Shkupi sa 33 boda.

“Potrebno je što više ulagati u mlade igrače jer imamo potencijal i da svi radimo na većem kvalitetu. Ove ekipe su zasluženo na vrhu. Očekujem da neko od njih bude šampion”, rekao je Angelovski.

Žao mu je što se Liga prvaka kao spektakularno takmičenje igra bez gledalaca.

“Ona je gušt i praznik nogometa. Favoriti koji su najčešće u samoj završnici su opravdali očekivanja i zasluženo idu dalje. Real, Juventus, Barcelona stalno pretenduju na trofej. Između njih i Bayerna, aktuelnog branioca naslova treba tražiti novog prvaka. Minhenski tim ima gotovo istu ekipu iz prošle sezone i istog trenera (Hans-Dieter Flick), što mu daje dobre šanse da odbrani titulu.”

Izvor: Al Jazeera