Jovetić: Svidio mi se projekat Herthe

Žalim za remijem protiv Norveške, jer mislim da smo ga zaslužili. Međutim, ima još puno da se igra u kvalifikacijama za SP, istakao je Stevan Jovetić.

Idemo na teška gostovanja kod favorizovanih selekcija Turske i Holandije, tvrdi kapiten Crne Gore (EPA)

Kapiten reprezentacije Crne Gore Stevan Jovetić prelaskom u bundesligaša Herthu, upisan je u istoriju kao tek treći fudbaler koji će igrati u pet najboljih evropskih liga.

U debiju za berlinski sastav, 31-godišnji napadač ušao je u 60. minuti prijateljskog susreta protiv bivšeg evropskog prvaka Liverpoola (4:3) i postigao dva gola. Na taj način nagovijestio je da će biti veliko pojačanje za Herthu, koju sa klupe predvodi mađarski stručnjak Pal Dardai.

Šest minuta po ulasku u igru, Jovetić je glavom sa peterca pogodio protivničku mrežu, a veoma lijep bio je njegov drugi pogodak kada se poigrao sa dvojicom odbrambenih fudbalera Liverpoola i odlučio pobjednika. Po isteku ugovora sa Monacom, u kojem se upisao prošle sezone šest puta u strijelce u francuskoj ligi, Jovetić je prešao u Herthu, smatrajući da je to prava sredina za novo dokazivanje neospornih fudbalskih kvaliteta. Pogotkom u gostujućem porazu protiv Kelna 1:3 u prvom kolu Bundeslige, Crnogorac je postao tek drugi fudbaler u istoriji koji se upisao u strijelce u svih pet najjačih evropskih liga (Premiership, Serie A, La Liga, Ligue 1, Bundesliga). On će biti jedan od glavnih aduta Crne Gore u pokušaju da se plasira na Mundijal 2022. u Kataru, što bi predstavljao njen debi na velikim takmičenjima. Odigrao je 61 utakmicu i dao 31 gol za Crnu Goru.

Rođeni Podgoričanin nastupao je u profesionalnoj seniorskoj karijeri za beogradski Partizan, Fiorentinu, Manchester City, Inter, Sevillu i Monaco.

  • Zašto ste izabrali Herthu za novi klub, mada ste imali još nekoliko ponuda?

– Odlučio sam se za Herthu, jer je to dobar klub sa bogatom istorijom, odličnim stadionom i navijačima. Pričao sam sa Fredijem Bobicem (sportski direktor Herthe), koji mi je predstavio klupski projekat u narednih par godina, što mi se svidjelo. Razgovarao sam takođe sa fudbalerima koji su igrali u njemačkoj ligi i isto su mi rekli sva najbolje o Herthi. Tako sam odlučio da dođem i kompletiram igranje u svih pet najjačih liga u Evropi.

  • Kako vidite ambicije berlinskog tima u ovoj sezoni Bundeslige?

– Normalno je govoriti sada o ambicijama. Vjerujem u sebe i ekipu. Mislim da imamo kvalitetan tim i da ćemo imati dobru sezonu.

  • Žalite li zbog poraza sa Monacom od PSG-a 0:2 u finalu Kupa Francuske?

– Sigurno da mi je žao što nismo osvojili Kup. Bili smo blizu, ali nažalost izgubili smo od PSG-a, koji je bio efikasniji u finalnoj utakmici i stigao do vrijednog trofeja.

  • Možete li reći u kojem klubu iz liga petice vam je bilo najljepše?

– U svakom klubu dosad sam imao predivnih trenutaka, tako da mi nije lako nekoga posebno izdvojiti. Možda mi se naviše svidio stil fudbala u Italiji i Španiji.

  • Da li ste zadovoljni dosadašnjim učinkom Crne Gore, koja je treća sa 6 bodova iz tri kola kvalifikacija i kako vidite šanse vaše selekcije za prolaz na SP?

– Zadovoljan sam postignutim rezultatima Crne Gore sa šest bodova iz tri utakmice. Iskreno, žalim za remijem protiv Norveške, jer mislim da smo ga zaslužili. Ali, šta je, tu je, ima još mnogo da se igra, pa se nadam dobrim rezultatima u daljem toku kvalifikacija.

  • Kolike su mogućnosti crnogorskog tima u gostujućim mečevima sa Turskom i Holandijom, te Latvijom kod kuće u Grupi G, te ko je favorit u vašoj grupi za direktan prolaz na Mundijal?

– Očekuju nas sigurno teška gostovanja kod Turske i Holandije, selekcija koju su učestvovale na nedavnom Euru. Oni su favoriti, no nećemo se predati unaprijed i tražićemo našu šansu. Dobili smo Latviju 2:1 na startu u gostima i uvjeren sam da ćemo protiv nje opet osvojiti tri boda. Favorit je Holandija, jer ima veoma kvalitetnu reprezentaciju.

  • Jeste li očekivali plasman Crne Gore u B Diviziju Lige nacija?

– Da, očekivao sam plasman Crne Gore u ovaj rang takmičenja. Mislim da smo bili najkvalitetniji tim i to smo pokazali (osvojili prvo mjesto u Grupi 1, Lige C ispred Luksemburga, Azerbejdžana i Kipra).

  • Šta je bilo odlučujuće da Italija osvoji naslov evropskog šampiona?

– Što se tiče titule Italije, presudilo je to što njeni igrači od malih nogu znaju igrati na rezultat, što kod drugih reprezentacija nije izraženo. Mislim da je to bilo ključno. Kada oni vode 1:0, znaju to sačuvati mirno, bez panike i pritiska. Osim toga, Italija ima dobru ekipu sa kvalitetom u igri prema naprijed.

  • Da li su dometi Hrvatske, koja je prošla u osminu finala i Sjeverne Makedonije (završila nastup u prvom krugu) realni na Euru?

– Hrvatska je odlična reprezentacija, ali naletjela je na Španiju, koja je u toj utakmici bila za nijansu bolja. Plasman Hrvatske među 16 najboljih je uspjeh. Sjeverna Makedonija je samim odlaskom na Evropsko prvenstvo ostvarila ogroman uspjeh, ostavivši solidan utisak na njemu.

Izvor: Al Jazeera