Poruka mladih iz Bosne i Hercegovine: Budućnost je u miru

Mladi su pokrenuli osam online kampanja na društvenim mrežama putem kojih će promovirati medijsku pismenost, borbu protiv dezinformacija u medijima, izgradnju mira i društveno angažirane teme.

Mladi Bosne i Hercegovine poručuju da se snažno protive negativnim retorikama (ustupljeno Al Jazeeri Balkans)

Da je većina mladih u Bosni i Hercegovini opredijeljena za trajni mir u ovoj zemlji te da su medijska pismenost, prepoznavanje lažnih vijesti i očuvanje sigurnosti teme od izuzetnog značaja pokazala je i omladinska konferencija “FiPCON – Budućnost u miru”. U organizaciji Inicijative za mlade CAT Bosna i Hercegovina i uz podršku Omladinskog resursnog centra Tuzla te u partnerstvu s NATO misijom u Bosni i Hercegovini, u gradu na rijeci Vrbas okupilo se 50 mladih iz čitave države koji su pokrenuli osam online kampanje na društvenim mrežama putem kojih će promovirati medijsku pismenost, borbu protiv dezinformacija u medijima, izgradnju mira i društveno angažirane teme.

“Inicijativa je u potpunosti vođena od mladih ljudi i funkcioniše tako da sve projekte, aktivnosti, ali i objave na društvenim mrežama kreiraju i osmišljavaju isključivo mlade osobe za svoje vršnjake i vršnjakinje”, kaže Slobodan Blagovčanin (27) iz Bijeljine, koji je projekt menadžer u Omladinskom resursnom centru Tuzla.

Pozitivnim pričama želimo podići svijest mladih

Ističe da su mladi hrabri i motivirani te žele biti aktivni učesnici u društvu, naročito kada je riječ o borbi protiv nacionalističkih politika, koje, kako kaže, na sve moguće načine žele ubaciti “kosku razdora”.

“Mladi se snažno protive militantnim retorikama koje možemo čuti u posljednje vrijeme. Kod mladih je osjetan veliki otpor prema ratnohuškačkim temama. Posebno raduje želja da ne budu nijemi posmatrači i posmatračice, već da se na sebi svojstvene načine uključuju u društveno angažovane forme i daju doprinos”, dodaje.

Ajna Mešić (19) iz Sarajeva tvrdi da mladi kroz online kampanje rade na poboljšanju društvenog stanja u Bosni i Hercegovini tako da zauzimaju medijski prostor pozitivnim pričama.

“Te pozitivne priče su naše kampanje kojima želimo podići svijest, prvenstveno mladih, o važnosti medijske pismenosti u vremenu kada mediji imaju izuzetno veliki utjecaj na društvo, želimo potaknuti mlade da ostanu informirani o političkoj situaciji u državi koja se veže za tematiku mira, želimo pokazati mladima sve pozitivne priče Bosne i Hercegovine i pokušati ih ovdje zadržati”, poručuje ova mlada Sarajka.

Posebno naglašava važnost ovih tema u trenutku kada se u Bosni i Hercegovini dešava zabrinjavajuća politička kriza.

Vrijedi ostati i živjeti u Bosni i Hercegovini

“Trenutno radim na kampanji s kolegama koja se bavi problemima nacionalizma i ratnohuškačke retorike naših političara te kako ti problemi utječu na naše društvo. Iznimno je važno približiti ozbiljne teme mladima, što sve naše kampanje žele uraditi na drugačiji način od standardnog. Mladi su blago ove države, poručila bih im da nas sve pronađu na društvenim mrežama i uvjere se da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini”, navodi Ajna Mešić.

I Jovana Sando (22) iz Ugljevika smatra da mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, s raznim vjerskim, nacionalnim ili bilo kojim predznakom, žele samo jedno, a to je mir.

“Konferencija jeste održana u jeku političke krize, ali da se razumijemo, nama politička kriza traje godinama, zato i jesmo tu gdje jesmo, na margini svega. Na nama mladima je napokon da progovorimo, da se napokon izborimo za svoja mjesta i našu zajedničku budućnost i mir”, potcrtava.

Napominje da su kampanje nastale u nekoliko sati od mladih, koji su osmislili teme i odmah pristupili realizaciji.

“Inovativni smo, puni ideja, kreativnosti, možda malo bunta i adrenalina, ali sve je to idealna formula za uspjeh. Vjerujem da će se kampanje razviti onako kako su zamišljene te da će i nakon zadatog roka nastaviti sa aktivnostima”, jasna je Jovana Sando.

‘Moja Banja Luka je gostoprimljiva, topla i srdačna’

Enes Pašić (21) iz Sarajeva konstatira kako je tužna činjenica što mladi u Bosni i Hercegovini i danas, u 21. stoljeću, moraju govoriti o miru kao nečemu što se tek treba ostvariti. Podvlači da bi bilo logično da se kroz sveukupni razvoj svijeta, globalizaciju, različite vrste liberalizacije o miru govori kao trajnoj kategoriji, ali naravno, gdje počinje Balkan, prestaje logika.

“Ono što mogu istaći iz perspektive omladinskog aktiviste jeste činjenica da su mladi u Bosni i Hercegovini u velikoj većini opredijeljeni ka putu mira te je upravo to momenat koji mi još uvijek daje elan i motivaciju za borbu unutar granica ove zemlje. Kada govorimo o miru, kao jednom utopističkom i idealnom terminu, bitno je naglasiti da se on ne odnosi isključivo na sigurnosni aspekt, već kao takav predstavlja ključni element razvoja našeg društva u svim drugim oblastima. Društvo opredijeljeno ka miru će doživjeti progres u sferi ekonomije, jer će i samo tržište biti sigurnije, u sferi politike, jer će nacionalizam i šovinizam biti znatno umanjeni, pa i u mnogim drugim sferama u kojima će harmonizacija odnosa predstavljati temelj napretka”, pojašnjava.

Ne krije da je Banja Luka grad prema kojem gaji posebne emocije i u kojem mu počivaju mnoge lijepe uspomene.

“Uvijek se rado vratim, jer uvijek imam kome doći i zbog čega. Inače uvijek istaknem, da kada bih morao živjeti bilo gdje izvan Sarajeva, to bi najvjerovatnije bila Banja Luka. Mnogima je ovaj moj pogled nejasan, jer kako to jedan Bošnjak da voli Banja Luku, ali ja im uvijek kažem da Banja Luka u koju ja idem i Banja Luka koju oni zamišljaju nisu iste. Moja Banja Luka je gostoprimljiva, topla i srdačna i kao takvu je čuvam u srcu”, apostrofira Pašić.

Jasno definirani ciljevi i precizno određeni parametri

Ističe da je koncept aktivizma koji provodi Inicijativa za mlade CAT Bosna i Hercegovina jedan od najboljih s kojima se susreo do sad te da su jasno definirani ciljevi, precizno određeni parametri, prepoznata problematika i konkretan pristup realizaciji samo neki od elemenata metodologije kojom se vode aktivisti ove organizacije, što u konačnici vodi do uspjeha.

“Ponosan sam na posao koji su članovi osam kampanja uradili u proteklom periodu i bit ću iskren i reći da su itekako nadmašili moja očekivanja. Izrazito važne tematike i odličan pristup radu koji imaju članovi i članice ovih grupa će sigurno rezultirati kvalitetnim produktima. Jedna od kampanja, čiji sam i sam član, svakodnevno analizira i istražuje nove načine za efikasniji pristup mladima. Bez obzira na važnost tematike medijske pismenosti, ignorantnost mladih ljudi, posebno na društvenim mrežama, itekako je izražena, stoga svakodnevno moramo kreirati i proizvoditi sadržaj koji će na zanimljiv način, prenijeti i edukativnu poruku. Trenutne reakcije pratilaca su zadovoljavajuće, što nas ohrabruje da nastavimo ovim putem, pa možda i u dužem vremenskom intervalu”, zaključuje ovaj mladi aktivist iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera