Rusija ženama ograničava abortus

Stručnjaci kažu da je uskračivanje lijekova i usluga za pobačaj dio projekta usađivanja ‘određenih vrijednosti’ u društvo.

U Putinovoj Rusiji žene se potiču na veći broj djece [Evgenia Novozhenina/Reuters]

Piše: Katie Marie Davies

Rusija se već dugo reklamira kao domovina onoga što predsjednik Vladimir Putin često naziva “tradicionalnim porodičnim vrijednostima”.

U tom je kontekstu i Savezna skupština donijela zakon koji zabranjuju “gej propagandu”.

Ali, ruski konzervativci sada imaju novu metu: reproduktivna prava.

Iako je prekid trudnoće legalan i dostupan postupak u Rusiji, čini se da niz novih zakona ograničava pristup pobačaju, zbog straha od daljnjeg pada populacije.

Dvije ruske regije – Mordovija i Tver – donijele su tokom augusta i novembra zakone prema kojima je kažnjivo “prisiljavanje” žena na pobačaj.

Također, u oktobru su zakonodavci odobrili zakon kojim se ograničava pristup lijekovima za pobačaj, a mjere bi mogle utjecati i na prodaju nekih kontracepcijskih sredstava.

U međuvremenu, sve privatne zdravstvene klinike na Krimu koji je pod ruskom kontrolom objavile su da će u potpunosti prestati s pružanjem usluga pobačaja, prema onome što je objavila nezavisna novinska kuća Meduza.

Konstantin Skorupski, čelnik krimskog ministarstva zdravstva rekao je da su čelnici komercijalnih klinika pozvani da prestanu pružati usluge pobačaja i na taj način pomognu u “poticanju demografskog rasta” na okupiranom poluotoku.

Druge privatne klinike u Rusiji također su ograničile pružanje usluga pobačaja. Umjesto toga, žene su prisiljene ići u državne klinike, gdje se na pobačaj čeka dugo. Osim toga, u državnim ustanovama osoblje vrši pritisak na pacijentice da nastave trudnoću, prema izvještajima.

U nastojanjima da smanje broj pobačaja neke državne klinike imamu takozvane “dane šutnje” protiv pobačaja, kada se postupak na taj dan obustavlja.

Od 1990-ih žene u Rusiji su mogle prekinuti trudnoću do 12 sedmica bez da su morale dati objašnjenje za to, ili do 22 sedmice zbog “socijalnih razloga”, kao što su razvod, nezaposlenost ili nedostatak prihoda.

Ali, pod Putinovim vodstvom, razlozi koje su žene morale imati da bi se pobačaj smatrao opravdanim stalno su pooštravani.

“Pokušaji da se zabrani pobačaj dešavaju se u zadnjih pet godina, ali nitko nije obraćao pažnju na to”, rekla je Zalina Marshenkulova, aktivistica i istaknuta ruska feministička blogerica. “Glas žena se općenito ne čuje u patrijarhalnoj državi. Ženski problemi se ne smatraju važnim problemima.”

Neki posmatrači vjeruju da je iznenadno, povećano interesovanje na zabranu pobačaja povezano s tekućom ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je bacila novi fokus na stare demografske strahove.

Ruska populacija dosegla je vrhunac 1992. godine, sa 149 miliona,  a sada je pala na oko 144,4 miliona. Rusija bilježi oko 1,5 rođenih beba po ženi, što je ispod stope od 2,1 bebe potrebne za održavanje populacije.

Niska stopa plodnosti u Rusiji ključni je prioritet za Kremlj otkako je Putin došao na vlast, ali prethodne intervencije, poput više državnih naknada za majke, nisu imale željeni učinak. ​

Ukrajinski rat ponovno je stavio naglasak na brojke među ruskom populacijom. Moskva ne objavljuje podatke o žrtvama vezanim uz rat, ali deseci hiljada njenih vojnika ubijeni su u sukobu od kraja februara 2022.

“[Vlasti] žele pretvoriti stanovništvo u tiho roblje. Oni ne žele da učimo ili da se poboljšavamo, nego da djelujemo kao svježe meso za moćnike”, rekla je Marshenkulova. “Neće gospoda političari poslati svoju djecu na klanje, ali kad su u pitanju djeca siromašnih Rusa? Da molim.”

‘Konzervativci vjeruju da će kontracepcijska sredstva smanjiti natalitet’

Pobačaj ima dugu historiju u Rusiji.

Sovjetska Rusija je 1920. postala prva zemlja u svijetu koja je legalizirala pobačaj. Ali, 16 godina kasnije pobačaj je ponovno zabranjen, osim iz medicinskih razloga, zbog zabrinutosti oko pada nataliteta. Tada je vođa bio Josef Staljin, koji je rekao da rađanje “nije privatna stvar, nego od velike društvene važnosti”.

“Sovjetska vlada nije se protivila kontracepciji, ali nikada nije učinila dovoljno da ona bude široko dostupna”, rekla je Michele Rivkin-Fish, vanredna profesorica na Odsjeku za antropologiju Univerziteta u Karolini.

“Konzervativci vjeruju da će kontracepcijska sredstva smanjiti natalitet … Planiranje porodice postavili su kao prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti”, rekla je.

Ipak, prema američkom think tanku Rand, učestalost pobačaja u Rusiji i dalje je najveća u svijetu.

Rusija je 2020. imala 314 pobačaja na 1000 živorođene djece, u usporedbi sa 188 u Evropskoj uniji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Prošle je godine Kremlj ponovno uveo nagradu Majka heroina iz sovjetske ere za žene koje imaju deset ili više djece, nudeći paušalnu novčanu nagradu od 16.500 dolara.

Ali, porodice takve veličine bile su rijetke čak i u staljinističkoj eri, rekla je Sasha Talaver, ruska feministička aktivistica i doktorantica rodnih studija na Central European University u Beču.

Ruska pravoslavna crkva također se zalaže za smanjenje vremenskog okvira u kojem je pobačaj legalan, na osam sedmica ili 12 u slučaju silovanja.

Ovog mjeseca utvrđeno je da “Žene za život”, ruska linija za pomoć trudnicama koju djelimično finansira država, aktivno odvraća od pobačaja.

Prema grupi “Feministički antiratni otpor”, savjetnica je rekla ženi koja se predstavila kao pozivateljica da je abortus “ubistvo” i rekla da je fetus “bespomoćno dijete”.

“Ruske grupe protiv pobačaja kopiraju taktiku od svojih zapadnih partnera”, rekla je Talaver. “Cijela ideja korištenja pobačaja kao političkog alata za stvaranje moralne panike posuđena je iz inozemstva.”

Ruski aktivisti za prava na pobačaj sada se pripremaju za novo poglavlje u borbi koja im predstoji.

Tako, za slučaj potencijalnih nestašica, aktivističke grupe diljem Rusije gomilaju zalihe lijekova za pobačaj, kaže Talaver.

Druge grupe kreiraju vodiče za žene o njihovim pravima na pobačaj.

“Jedino što možete učiniti u ovoj situaciji je educirati ljude na sve moguće načine”, rekla je Maršenkulova. “Ne možemo dopustiti da neznanje preuzme vlast”.

Izvor: Al Jazeera