Japanski radnici plaćaju agencijama da daju otkaz umjesto njih

Agencije poput Exita rješavaju otkaze u ime japanskih zaposlenika koji su previše nervozni da bi se suočili sa svojim šefom.

Japan je odavno poznat po svojoj kulturi privrženosti jednom radnom mjestu [Reuters]

Kad je Toshiyuki Niino prije nekoliko godina htio dati otkaz na poslu na kojem je bio nezadovoljan, trebao je skupiti hrabrosti i suočiti se sa svojim šefom. Ranije je radio za nekoliko drugih japanskih firmi i znao je da će njegova odluka naići na otpor.

“Kada pokušate prekinuti radni odnos, izazivaju vam osjećaj krivice”, rekao je Al Jazeeri Niino, koji živi u Kamakuri, obalnom gradu 65 kilometara južno od Tokija. “Pokušavaju te učiniti posramljenim i krivim što si dao otkaz […] meni je bilo veoma teško.”

To iskustvo dalo je njemu i njegovom prijatelju iz djetinjstva Yuichiru Okazakiju ideju: šta ako biste nagovorili nekoga drugog da umjesto vas da otkaz i tako izbjegnete neugodnosti?

Tako je počeo Exit, startup koji u ime japanskih zaposlenika podnosi zahtjev za prekid radnog odnosa njihovim poslodavcima.

Uz naknadu od 20.000 jena (144 dolara) Exit će kontaktirati klijentovog poslodavca kako bi ga obavijestio da njegov zaposlenik daje otkaz, osiguravajući radniku da izbjegne bilo kakve sukobe sa svojim nadređenima.

Od pokretanja 2017. godine, Exitov poslovni model prihvatilo je 20-ak drugih firmi.

Toshiyuki Niino (desno) i Yuichiro Okazaki osnovali su Exit 2017. nakon što su gledali Japance kako se muče oko davanja otkaza [Toshiyuki Niino]

Niino je rekao da su većina njegovih klijenata muškarci u 20-im i da njegova agencija prima oko 10.000 upita svake godine, iako svi oni koji stupe u kontakt na kraju ne koriste uslugu.

Promjena posla kao grijeh

Niino vjeruje da prebacivanje krivice na one koji daju otkaz poslodavcu može imati veze s aspektima japanske kulture koja promoviše ideju da uspjeh zahtijeva dugoročnu predanost.

“Čini se poput grijeha ako odustaneš ili ne završiš posao”, rekao je. “Kao da si napravio neku gadnu grešku.”

Japan, gdje je doživotno zaposlenje bilo norma veći dio 20. stoljeća, dugo je bio poznat po kulturi koja potiče dugo radno vrijeme i dugotrajno služenje na jednom mjestu. Iako ima trend pada, udio radnika koji rade više od 60 sati sedmično – oko šet posto – među najvišima je u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Karoshi”, izraz skovan 1970-ih za opisivanje smrti od prekomjernog rada, službeno je priznat kao uzrok smrti.

Dok je japanski tradicionalni sistem doživotnog zapošljavanja oslabio u posljednjim desetljećima, japanski radnici i dalje rjeđe mijenjaju poslove u usporedbi s kolegama u drugim zemljama.

U 2019. prosječna dužina radnog staža u japanskim firmama bila je 12,4 godine, u usporedbi s prosjekom OECD-a od 10,1 godinu. Prema studiji OECD-a iz 2018, Japan, također, ima treću najvišu premiju na plaću za kontinuirani rad u istoj firmi, nakon Turske i Južne Koreje.

Kritike japanskih poslodavaca

Ipak, nisu svi zadovoljni s onim što Exit radi i trendom koji je potakla ta agencija.

Koji Takahashi, menadžer u inženjerskoj firmi u Tokiju, bio je toliko iznenađen kada je primio poziv iz agencije koja ga je obavijestila da je mlađi zaposlenik dao otkaz nakon nekoliko dana na poslu, da je posjetio roditelje zaposlenika kako bi potvrdio vijest.

“Roditeljima čiji je sin dao otkaz sam rekao ću prihvatiti ostavku, ali bih volio da me prvo kontaktira kako bi potvrdio da to zaista želi”, rekao je Takahashi za Al Jazeeru.

Takahashi je rekao da je odluka zaposlenika da upotrijebi outsourcing agenciju za otkaze negativno utjecala na dojam o njegovom karakteru.

“Mislio sam da, ako neko ne može dati otkaz bez korištenja ove vrste usluge, to je vlastiti gubitak i da je nesretna osoba koja na posao gleda samo kao na sredstvo za dobivanje novca.”

Niino je rekao da je njegov posao naišao na hladan prijem kod nekih poslodavaca, ali su drugi bili zahvalni što su dobili iskrene povratne informacije o uvjetima na svom radnom mjestu.

“Zaposleni obično ne kažu pravi razlog zašto daju otkaz, kao na primjer, da im se ne sviđa šef”, rekao je. “Obično daju slab izgovor, poput toga da moraju otići kako bi se brinuli o porodici. Ali putem naše usluge, osoba koja daje otkaz na poslu daje svoje iskreno mišljenje zašto želi dati otkaz.”

“Neki od klijenata rekli su da su razmišljali o samoubistvu zbog radnog mjesta, ali su prestali razmišljati o tome nakon što smo im pomogli”, rekao je Niino. “Dobio sam mnogo pohvala.”

Izvor: Al Jazeera