Samit Putina i Kima: Rusiji municija, Koreji svemirska tehnologija i špijunski sateliti

Dva lidera su se obavezala na produbljivanje saradnje, posebice one u razmjeni vojnih i ekonomskih znanja i podizanju svijesti o zajedničkoj geostrateškoj ulozi u svijetu.

Od dana kada su se pojavile prve fotografije Kimovog boravka u Rusiji zapadni mediji su pisali o značenju posjete, koja je, namjerno, realizirana u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu (Reuters)

Prisustvo ruskog aviona u glavnom gradu Pjongjangu ne smije nikoga začuditi, zapravo to je logičan nastavak dugogodišnje saradnje dvije zemlje, koja je intenzivirana nedavnom posjetom Kim Jong – una Rusiji. Kako pokazuju podaci platofrme za praćenje letova FlightRadar24 riječ je o modelu aviona Iljušin IL-62M koji je u glavnom gradu Sjeverne Koreje bio stacionirtan dva dana nakon čega se vratio u Rusiju.

Saradnja između dvije zemelje je počela, zaključak je zapadnih vojnih analitičara o čemu svjedoči i boravak ruskog aviona u Sjevernoj Koreji svega desetak dana nakon što je lider te zemlje Kim Jong – un boravio u višednevnoj zvaničnoj posjeti Rusiji, gdje mu je domaćin, na najvišem državničkom nivou bio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Od dana kada su se pojavile prve fotografije Kimovog boravka u Rusiji zapadni mediji su pisali o značenju posjete, koja je, namjerno, realizirana u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu. Kako su izvještavali svjetski mediji dva lidera su se obavezala na produbljivanje saradnje, posebice one u razmjeni vojnih i ekonomskih znanja i podizanju svijesti o zajedničkoj geostrateškoj ulozi u svijetu.

Još prvog dana Kimove posjete Rusiji američki CNBC pisao je kako su zvaničnici Bijele kuće zabrinuti da će saradnja iizmeđu dvije zemlje konkretno značiti slanje „miliona komada topničke municije, raketa, protutenkovskih projektila i malokalibarske muunicije“.

(Reuters)

Malo se zna o sadržaju razgovora

Analiza američkog medija eksplicite premnosi zabrinutost najviših američkih dužnosika da bi svaki „svaki dogovor između dviju sila išao dalje od naoružanja, a stručnjaci napominju da bi ovaj rastući ‘transakcijski’ odnos mogao dovesti do dijeljenja napredne vojne tehnologije i obavještajnih podataka s Pjongjangom – što bi toj zemlji moglo omogućiti da unaprijedi nuklearni program i oružje za masovno uništenje“.

Guardian u svojoj analizi sastanka potencira činenicu da se, suštinski, malo zna o sadržaju razgovora koju su vodila dvojica lidera i o potenicjalnim međudržavnim dogovorima odbacujući razmišljanje kako je susret bio „Putinov očajnički potez“. Guardian piše kako je bitno prepoznati pet krucijalnih zaključaka samita između Vladimira Putina i Kim Jong – una.

Kim Jong-un navodno je putovao u Rusiju nadajući se da će prodati topničke granate i protutenkovske projektile Kremlju, ali njegova je uloga bila više od uloge prodavača oružja, pojašnjava Guardian.

Njegov sastanak s Vladimirom Putinom poslao je nepogrešive signale da je režim u Pjongjangu još uvijek zainteresiran za uspostavljanje prisutnosti u svemiru, uprkos – ili možda zbog – nedavnog neuspjeha u postavljanju vojnih satelita u orbitu.

Značajno je, isto tako, i mjesto susreta s Putinom, kozmodrom Vostočni. Prije razgovora, čelnici su obišli pogone za sklapanje i lansiranje na kozmodromu, gdje je Kim Jong – un bio upoznat s tehničkim detaljima o ruskim svemirskim letjelicama.

(Reuters)

Interes za ruska svemirska postrojenja

Postoje sumnje u spremnost Rusije da sa Sjevernom Korejom podijeli osjetljive informacije o tehnologijama naoružanja u zamjenu za ono što bi moglo završiti kao ograničene zalihe municije, koje bi potencijalno zamijenile zalihe potrošene tokom više od 18 mjeseci borbi u Ukrajini.

Ali Putin nije isključio pomoć režimu u lansiranju vlastitih satelita i raketa. “Upravo smo zato i došli ovdje”, rekao je novinarima. “Vođa Sjeverne Koreje pokazuje veliki interes za svemir, za raketnu tehniku, i oni pokušavaju razviti svemir. Pokazat ćemo naše nove objekte.”

I analiza Washington Posta slijedi razmišljanje britanskih kolega a Kimova posjeta ruskim svemirskim postrojenjima potencirana je kao ključni momenat višednevne posjete. Post piše kako intenziviranom saradnjom dvije zemlje „Rusija nastoji udovoljiti svoju kratkortočnu potrebu za municijom iz sovjetkse ere za nastavak rata u Ukreajini dok su Kimove potrebe dugoročnije i uključuju tehničku pomoć za razvoj oružja i svemirskog programa“.

Kako piše Washington Post ključna stvar za razumijeti jeste činjenica da je neočekivana dugotrajnost rata u Ukrajini stvorila situaciju da Rusiji ponestaje municije  vjeruje se da „Sjeverna Koreja ima veliku zalihu zastarjelih topničkih granata i raketa koje bi bile kompatibilne s ruskim oružanim sistemima. Sjeverna Koreja također ima proizvodni kapacitet koji bi mogao pomoći Rusiji da održi visoku stopu upotrebe municije“.

Osim toga jedna od važnih poruka sastanka dvojice lidera, pojašnjava se u analizi Washington Posta jeste da „Sjeverna Koreja i Rusija ne mare za međunarodne norme, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“. To znači da dvije zemlje žele udruženo da se suprotstave sigurnosnom svjetskom poretku kojim dominraju Sjedinjene Američke Države.

(Reuters)

Bezuvjetna podrška Rusiji

U rekacijama na sastanak Vladimira Putina i Kim Jong – una treba istaći onu južnokorejskog predsjenika Yoon Suk Yeola koji je za Associated Press rekao da je”vojna saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije je nezakonita i nepravedna jer je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i raznim drugim međunarodnim sankcijama” poručivši kako će se “Međunarodna zajednica čvršće ujediniti u odgovoru na takav potez.”

Američki PBS o susretu Vladimira Putina i Kim jong – una pisao je detaljno, a njihova analiza porencira nekoliko bitnih stvari. U zamjenu za isporuku konvencionalnog oružja Rusiji Sjeverna Koreja, osim ekonomske i pomoći u hrani, fokusiraće se na dobivanje i transfer „tehnologije za izgradnju moćnih projektila, podmornice na nuklearni pogon i špijunskog satelita“.

PBS – ova analiza zaključuje se podatkom da je „Kimov samit s Putinom održan na glavnom ruskom svemirskom mjestu za lansiranje, mjestu koje je ukazalo na njegovu želju za ruskom pomoći u njegovim naporima da nabavi svemirska izviđačka sredstva i raketne tehnologije. Proteklih mjeseci, dva sjevernokorejska lansiranja za slanje špijunskog satelita u svemir završila su neuspjehom, a Sjeverna Koreja je obećao izvesti treći pokušaj u oktobru“.

Tokom sastanka s Putinom, Kim Jong – un je rekao da će njegova zemlja ponuditi “punu i bezuvjetnu podršku” Rusiji u borbi za odbranu svojih sigurnosnih interesa, očito misleći na rat u Ukrajini. Lider Sjeverne Koreje, u konačnici, pozvao Vladimira Putina da posjeti Sjevernu Koreju u “prikladnom trenutku”, što je bio poziv koji je Putin prihvatio.

Izvor: Al Jazeera i agencije