Od teorija zavjere do Pentagona: Nepoznate letjelice su i dalje misterija

Zbog pritiska javnosti, Pentagon je pokrenuo novu federalnu agenciju za sveobuhvatnu analizu vazdušnih anomalija, nazvanu AARO.

Posljednjih godina pojavilo se mnogo bivših vojnih zvaničnika SAD-a, visokorangiranih oficira, pilota i mornara koji su svjedočili o brojnim slučajevima u kojima su primijećene nepoznate letjelice (EPA - Ilustracija)

Kraj prošlog veka obeležila je jedna od najgledanijih američkih TV serija svih vremena – The X-Files, kod nas prevedena kao Dosije X. Iako je do tada žanr naučne fantastike već bio dobro u utemeljen širom sveta (čak i u nekadašnjem komunističkom bloku – Čehoslovačka je imala na desetine takvih filmova), kao i u samom Hollywoodu, Dosije X je imao sasvim drugačiju tematiku.

Bio je to prvi TV program koji je u mainstream doneo termine „crnih budžeta“ (black budget), tajnih vladinih programa i „međunarodne zavere protiv običnih ljudi“. Od tada je ova tematika upotrebljena u stotinama drugih filmskih i televizijskih ostvarenja, knjiga, magazina i video igara.

Tema neidentifikovanih letelica na nebu iznad SAD-a (kao i ostatka sveta) će ipak ostati u domenu fantastike i spekulacija sve do 2021, kada je američka administracija praktično priznala postojanje NLO-a.

Vojne letjelice u fazi ispitivanja

Ipak, priznanje da zaista postoje nepoznate letelice i fenomeni u vazdušnom prostoru SAD-a, kao i mnogih drugih zemalja širom sveta, ne znači automatski i da se „za upravljačem nalaze mali zeleni“. Zapravo, preko 95 odsto svih viđenja NLO-a od strane građana, pa čak i vojnih i komercijalnih pilota, svodi se na „domaće“ vojne letelice u fazi ispitivanja (te samim tim obavijene tajnošću), mnogobrojne nedovoljno ispitane atmosferske pojave (poput i dalje nerazjašnjenih „loptastih munja“) ili, na kraju, dronove i nove letelice drugih velikih svetskih sila, na prvom mestu Kine.

Tako su pre godinu dana građani SAD-a u „prenosu uživo“ mogli da prate let neidentifikovane letelice iznad većeg dela zemlje, za koju se na kraju ispostavilo da je zapravo kineski špijunski balon. Istraga je kasnije utvrdila i da to nije ni prvi put da Peking pošalje izviđački balon u vazdušni prostor SAD-a. Ovakve letelice su nadletale američka osetljiva postrojenja i vojne baze najmanje tri puta za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trumpa. Mesec dana kasnije, američki vojni avion „F-22 Raptor“ oborio je raketom neidentifikovanu letelicu iznad Kanade, u oblasti Yukon. Samo nedelju dana kasnije, slična „nepoznata letelica cilindričnog oblika“ je locirana iznad savezne države Montana. Iako su američko vazduhoplovstvo i Komanda za nadgledanje vazdušnog prostora (NORAD) ubrzo poslali dva aviona da je presretnu, letelica se velikom brzinom udaljila i nestala sa radara.

Objekti pod ‘inteligentnom kontrolom’

Ovo nije prvi takav slučaj u Montani. Američka armija je još ‘60-ih godina detektovala slične letelice u istom području. To tada nije obelodanjeno jer se radilo o vojnom postrojenju za koje nisu znali ni mnogi u Pentagonu – super tajni nuklearni silosi u okviru vazduhuplovne baze Malstrom. Silosi sa nuklearnim balističkim raketama „Minuteman“ su se nalazili na udaljenoj lokaciji unutar baze, duboko ispod zemlje. Krajem marta 1967. godine, u više navrata su se iznad baze pojavljivale nepoznate letelice sferičnog oblika, koje su „zračile“ narandžastom svetlošću. Takođe, letelice su pokazivale da su pod „inteligentnom kontrolom“, manevrišući na načine na koje to nisu mogli ni helikopteri ni avioni. Kada bi se letelice pojavile iznad nuklearnih silosa, sistemi za lansiranje i računari bi otkazali poslušnost, počeli da rade na nepredviđen način ili bi se jednostavno ugasili. Nakon odlaska letelica, sistemi za lansiranje bi nastavili sa normalnim radom.

Američko vazduhoplostvo će narednih decenija imati na desetine ovakvih zvanično zabeleženih slučajeva, zavedeni u arhivama kao „najviša vojna tajna“ (Top Secret/NOFORN). Čak je i Vojna obaveštajna agencija (DIA) izveštaje namenjene vrhu Pentagona i Beloj kući obeležila sa „Eyes Only“ (Pročitati i uništiti).

Najveći strah kod visokih zvaničnika je bio da se radi o tajnoj ili nepoznatoj tehnologiji koju je razvio SSSR, te da Sovjeti imaju način da „isključe“ američke balističke projektile i pre lansiranja. Nakon pada Berlinskog zida se ispostavilo da Sovjeti nisu bili ni blizu razvoja takve tehnologije, te su letelice i zaista ostale „neidentifikovane“.

Prijavite NLO, pomozite svojoj zemlji

U poslednje tri godine pojavilo se na desetine bivših vojnih zvaničnika SAD-a, visokorangiranih oficira, pilota i mornara koji su svedočili o brojnim slučajevima u kojima su primećene nepoznate letelice, a čije su karakteristike bile nepoznate čak i najvišim vojnim krugovima.

Usled pritiska javnosti, Pentagon je 2022. i zvanično pokrenuo novu federalnu agenciju nazvanu AARO (All-domain Anomaly Resolution Office, Kancelarija za sveobuhvatnu analizu vazdušnih anomalija).

Treba reći da se ne radi samo o „letelicama“. U brojnim slučajevima, poput onog sa razarača USS Nimitz, letelica bi nakon što bi je presreli vojni izviđački avioni jednostavno „zaronila“ ispod površine okeana.

U aprilu prošle godine Pentagon je objavio i video snimak „leteće kugle“, zabeležen vojnim kamerama iznad grada Mosul u Iraku 2016.

Zbog sve većeg broja ovakvih slučajeva, u avgustu prošle godine pokrenut je i zvanični web-sajt agencije AARO, koji ima i deo za prijavljivanje „novih anomalija“. Sajt navodi da slučajeve, za sada, mogu prijaviti samo zaposleni u federalnim agencijama, vojsci i privatnim kompanijama koje rade za Pentagon.

Tajne u javnom interesu

Nick Pope je nekadašnji zvaničnik Ministarstva odbrane Velike Britanije, a danas novinar i predavač. On je u svetskoj javnosti poznat i kao „pravi Fox Mulder“ (glavni lik iz već pomenute serije Dosije X), budući da je od 1991. do 1994. godine u okviru britanskog Ministarstva vodio tajni program veoma sličan današnjem AARO programu u SAD-u. Pope za ovaj tekst napominje da „AARO svakako radi dobar posao na rasvetljavanju ovih anomalija“.

„Kao bivši vladin istražitelj NLO-a, zapravo sam impresioniran web stranicom agencije AARO. Iako neki u ‘NLO zajednici’ ne veruju AARO-u i smatraju da je ta agencija deo ‘zavere za prikrivanje prave istine o NLO-ima’, ne slažem se s tim. AARO radi dobar i važan posao, i mislim da je AARO-ova web stranica izvrsna i veoma koristan izvor za sve zainteresovane za proučavanje ovog fenomena“, kaže Pope.

Prema njegovim rečima, „AARO web stranica daje podstrek vojnom osoblju i pilotima koji vide NLO da to i prijave putem standardnih kanala za prijavu“. „Imaju i mogućnost da sadašnji ili bivši zaposlenici američke vlade izrade povjerljive izvještaje o svim insajderskim saznanjima koja mogu imati o američkim vladinim programima istraživanja anomalija ili istraživanja NLO-a“, navodi Pope.

„Moja jedina kritika AARO-u i njihovoj web stranice je da trenutno nemaju nikakve mogućnosti za članove iz javnosti, zapravo civile i sve one van federalnih agencija i vojske da podnose svoje izveštaje. Mislim da je to pogrešno, jer sam u vlastitom radu za britansku vladu na ovoj temi shvatio da, iako su izveštaji oficira i vojnih pilota veoma važni, 99 odsto svih prijava slučajeva o NLO-ima dolazi iz najšire javnosti, pa je pogrešno ignorisati ove podatke. Ovo je naročito tačno ako želimo da analiziramo veliku količinu informacija, kako bismo pokušali uočiti obrasce koji bi nam mogli dati važne tragove o pravoj prirodi fenomena NLO-a“, dodaje Pope.

Obećali ‘punu prezentaciju’

Jedan od nekada najviše rangiranih funkcionera u američkoj obaveštajnoj zajednici, Christopher Mellon, bio je i na važnim pozicijama za vreme administracija predsednika Billa Clintona i George W. Busha. Mellon je u javnosti poznat i kao jedan od najviše rangiranih obavještajaca koji „zagovara“ objavljivanje svih podataka koje američka administracija i njene agencije imaju o neidentificiranim letelicama i anomalijama.

„Otkada je pokrenuta agencija AARO, saznao sam za četiri svedoka koji tvrde da SAD ima dugotrajni i veoma tajni program proučavanja ovih letelica. Ako je to zaista tačno, Vlada SAD-a bi te podatke trebalo da obelodani i učini dostupnim javnosti“, izjavio je Mellon.

Američki mediji su u više navrata prošle godine najavljivali da će članovi Komiteta za obaveštajne poslove Senata (Senate Select Committee on Intelligence) dobiti „punu prezentaciju“ o ovom pitanju. Ipak, to se do sada nije dogodilo, a na nekoliko „prezentacija“ su bili predstavljeni podaci koji se mogu dobiti jednostavnim pretraživanjem web-sajta agencije AARO.

Izvor: Al Jazeera