Podijeli

Ilahi: Zapošljavanje u javnom sektoru BiH preveliko

Ilahi: Zapošljavanje u javnom sektoru BiH preveliko

Međunarodni monetarni fond objavio je dokument o stanju bh. ekonomije, svoje preporuke, ali i očekivanja za nastavak finansijskog aranžmana vrijednog 553 miliona eura koji ta zemlja ima s MMF-om od 2016.

Opšta ocjena je da postoji napredak, da su makroekonomski uslovi stabilni, ali i da je ekonomski rast nedovoljan kako bi se smanjila nezaposlenost.
Procjena rasta smanjena je sa 3,5 na 3,2 posto. Kao glavne prepreke za dalji napredak istaknute su sporost u provedbi reformi, nedovoljna ulaganja i razvoj infrastrukture, pogotovo cestovne, po kojima je BiH na začelju regije, ali i Evrope, te glomazna i neučinkovita administracija i razjedinjenost sistema. A među najvećim rizicima za napredak ekonomije istaknuta je politika.

O preporukama smo razgovarali s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu koji se nalazi u Washingtonu.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi