Podijeli

Kontekst: Bh. nesuglasje

Kontekst: Bh. nesuglasje

U jeku najveće rasprave o Pelješkom mostu, koji Hrvatska planira graditi na jugu zemlje, za samo nekoliko dana iz Bosne i Hercegovine upućeno je šest pisama institucijama Evropske unije.
Za Pelješki most i protiv njega u Brisel su odlazila pisma pojedinaca iz zakonodavne i izvršne vlasti – dijametralno suprotnog sadržaja.
Zajednički je bio samo pečat – iz Bosne i Hercegovine.

Sve se to događa u vrijeme dok Bosna i Hercegovina očekuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, za šta se deklarativno zalažu sve političke strukture.
Hrvatski zastupnici u pismu upućenom Evropskom parlamentu demantovali su svoje bošnjačke kolege, a ista situacija dogodila se i u Vijeću ministara.
Potom, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, bez hrvatskih zastupnika, usvojio je Deklaraciju o Pelješkom mostu, kojom se Zagreb poziva da obustavi gradnju dok se ne postigne dogovor.
No, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je "kontradeklaraciju" o ispravnosti gradnje Pelješkog mosta – u Domu naroda. 

Šta je izlaz iz ove situacije i kakvu poruku Bosna i Hercegovina šalje evropskim institucijama za Kontekst govore:

- Martin Raguž, član HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine,

- Damir Bećirović, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, i

- Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

Emisiju vodi Saša Delić, a uredila ju je Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi