Podijeli

Kontekst: Demonstracije u Iranu - Poruke i zahtjevi

Kontekst: Demonstracije u Iranu - Poruke i zahtjevi

Demonstracije u Iranu izbile su 28. decembra i zahvatile značajan dio države. Nezadovoljni ekonomskom situacijom, demonstranti su ubrzo prešli i na političke zahtjeve, posebno kad je riječ o pitanjima koja se tiču vanjske politike.

Protesti su ocijenjeni važnim zbog uloge koju Teheran ima u regiji, ali i zbog toga što mnogi povezuju dešavanja u Iranu s vanjskom politikom te države. Prema Vladinim informacijama, do sada su u neredima na ulicama iranskih gradova poginule 22 osobe, među njima i nekoliko policajaca.

Antivladini aktivisti tvrde da je ubijeno više od 50 osoba, da su stotine povrijeđene te da je više od 3000 demonstranata uhapšeno. Tvrde i da je nekoliko njih preminulo u zatvoru. Evropski zvaničnici izrazili su zabrinutost i ocijenili da se sloboda govora i pravo na proteste moraju poštivati.

O događajima u Iranu u Kontekstu govore:

Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran u BiH,

Kemal Muftić, ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu, i

Borislav Korkodelović, vanjskopolitički komentator i novinar.

Emisiju vodi Saša Delić, a uredila je Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi