Podijeli

Kontekst: Dugovi prošlosti

Kontekst: Dugovi prošlosti

Prošlosedmični sukobi u američkom gradu Charlottesvilleu podigli su tenzije širom zemlje, a predsjednik Donald Trump je, tek nakon intenzivnog političkog pritiska, osudio bijele supremaciste zbog njihove uloge u nasilju u Virginiji.

Tom prilikom tri osobe su poginule a 35 je povrijeđeno.

Nekoliko dana poslije protest u Durhamu bio je odgovor na skup zagovarača bijele nadmoći, održan u subotu u Charlottesvilleu.

Demonstranti u Durhamu, srušili su skoro cijelo stoljeće staru statuu vojniku Konfederacije, dva dana nakon što je u Virginiji izbilo nasilje na protestu bijelih nacionalista protiv planiranog uklanjanja spomenika Robertu Leeju, zapovjedniku snaga Juga u američkom građanskom ratu.

Tako se u SAD-u rasplamsala nacionalna rasprava o tome jesu li spomenici Konfederaciji simboli mržnje ili historijskog naslijeđa, a jačanje desnice u Evropi postalo je očigledno tokom izbjegličke krize prošle godine. 

O ovim temema za Kontekst govore:

- Janja Beč Neumann, sociologinja, i

- Tvrtko Jakovina, historičar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi