Podijeli

Kontekst: HIV

Ovogodišnji globalni slogan Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je "Cilj je nula. Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije." Milioni ljudi u svijetu zaraženi su HIV virusom tokom posljednje tri decenije.

Koliko su medicina i mogućnosti liječenja napredovali od otkrivanja virusa do danas? Šta se za to vrijeme promijenilo u prevenciji i liječenju bolesti?

U Kontekstu razgovaramo o tome koliko je u regiji raširena diskriminacija oboljelih osoba i šta je važno znati za prevenciju i suzbijanje zaraze? Gosti emisije su: u Sarajevu - Dženan Karić iz Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje XY, u Zagrebu - voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om dr. Josip Begovac i u Beogradu - epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje, rukovoditeljica Savjetovališta za HIV/AIDS, dr. Biljana Begović-Vuksanović.

Kontekst vodi Marko Radoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi