Podijeli

Kontekst: Inkluzija u Kantonu Sarajevo

Kontekst: Inkluzija u Kantonu Sarajevo

Pred Skupštinom Kantona Sarajevo našao se elaborat s inicijativom za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji. Napisali su ga roditelji iz nevladine organizacije EDUS koja se bavi edukacijom djece s poteškoćama u razvoju. Ubrzo nakon toga skupštinskim zastupnicima stiglo je i pismo koje potpisuje 11 nevladinih organizacija i predstavnika roditelja koji tvrde da elaborat odražava volju i ambiciju samo jedne nevladine organizacije i samo grupe roditelja vezane uz tu organizaciju, te da su potpuno isključena mišljenja drugih ustanova koje se bave radom s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, kao i mišljenja drugih roditelja.

Šta se konkretno radi u procesu inkluzije djece s poteškoćama u razvoju i zašto nevladine organizacije imaju različite vizije rješenja, saznat ćemo od naših gošći:

  • Nihade Čolić, stručne savjetnice u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo,
  • Aide Bezdrob iz Vijeća roditelja JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” i majke djeteta s poteškoćama u razvoju te
  • Senade Bajrović, članice Vijeća roditelja Udruženja EDUS, također majke djeteta s poteškoćama u razvoju.

Emisiju vodila Dalija Hasanbegović, a uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi