Podijeli

Kontekst: Kako će se zvati Makedonija?

Kontekst: Kako će se zvati Makedonija?

Zbog spora o imenu, Grčka je Makedoniji prije 10 godina blokirala ulazak u NATO, a njegovo rješavanje jedan je od uvjeta za početak pregovora o članstvu s Evropskom unijom. Atina i Skoplje već 25 godina pregovaraju o imenu Makedonije, a posljednji susret sa posrednikom Ujedinjenih naroda bio je početkom decembra u Briselu, nakon tri godine pauze. Nakon sastanka posrednik UN-a Matthew Nimetz poručio je da je spor moguće riješiti ove godine. Nazire li se konačno rješenje? Je li Makedonija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u? Kolika je cijena euroatlantskih integracija, a koji su izazovi još pred njima?

O ovoj temi u Kontekstu razgovaramo s gostima u Skoplju, profesorom Međunarodnog privatnog prava i Međunarodne trgovačke arbitraže Tonijem Deskoskim i nekadašnjim makedonskim diplomatom u Rusiji, Albaniji, Velikoj Britaniji, Irskoj i na Islandu Ristom Nikovskim.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, a uredila je Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi