Video

Kontekst: Mogućnost ukidanja bezviznog režima

Šest država Evopske unije nedavno je, zbog porasta broja neutemeljenih zahtjeva za azil, zatražilo mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane država Zapadnog Balkana. O zahtjevu će 25. oktobra raspravljati ministri unutrašnjih poslova zemalja Unije.

Koji su uzroci povećanog broja lažnih azilanata s Balkana u zemljama Evropske unije? Hoće li Unija uvesti vize državama zapadnog Balkana? Mogu li Vlade u regiji riješiti probleme u vezi sa traženjem azila i smanjiti broj azilanata? Kako bi odluka o ponovnom uvođenju viza utjecala na građane i ekonomiju regije?

U ovom izdanju Konteksta govorimo o mogućnosti ponovnog uvođenja viza za građane država Zapadnog Balkana. Gosti emisije su: u Skoplju - bivši vicepremijer Makedonije za eurointegracije Ivica Bocevski, u Beogradu - pomoćnik ministra za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Šani Dermaku i u Sarajevu - šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

Večerašnji Kontekst vodi Saša Delić, a uvodni prilog donosi Đorđe Kostić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.