Podijeli

Kontekst: Nasilje mladih

Kontekst: Nasilje mladih

Šta je motiv nasilju i šta ga podstiče? Da li je prevencija, zadatak pojedinaca ili društva? Da li bi oštrije krivične sankcije smanjile nasilje na ulici i u porodici?

Tek punoljetni sin ubio je majku, dva sata poslije i oca, policijskog specijalca, a potom otišao na rođendansku zabavu. To je samo jedan u nizu zločina koji su potresli regiju. Crnu hroniku pune iz godine u godinu bizarni zločini, a dobna granica počinilaca sve je niža. Vršnjačko nasilje postalo je gotovo svakodnevna pojava, a stručnjaci upozoravaju da su zakazali i društvo i porodica. Zašto i kako se to desilo i šta je rješenje, razgovaramo s gostima:   

U Beogradu je Radmila Vulić-Bojović, psiholog i porodični psihoterapeut, u Sarajevu Azra Latić, socijalna radnica u Odjeljenju za savjetodavno terapeutski rad Kantona Sarajevo, i u Zagrebu Vladimir Gruden, specijalista za psihoterapiju.

Emisiju vodi Marko Radoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.