Podijeli

Kontekst: Nepismenost u zemljama regije

Zašto je mnogo nepismenih u zemljama regije? Koji su kriteriji prema kojima se utvrđuje nepismenost? Kako nivo obrazovanja utiče na ukupno stanje društva? Imaju li države regije odgovarajuće programe za opismenjavanje odraslih?

Prema podacima UNESCO-a, u svijetu je 774 miliona nepismenih osoba iznad 15. godine života. Među njima su dvije trećine žena. Najmanja stopa pismenosti je u Maliju. A od zemalja naše regije samo Hrvatska ima manje od jedan posto nepismenih.

Gosti Konteksta su: u Sarajevu - viša stručna saradnica iz Instituta za jezik, magistrica Aida Kršo, u Skoplju - profesor sociologije sa Filozofskog fakulteta, dr. Ilija Aceski, u Beogradu - koordinatorica i ekspertica za odnose s javnošću na projektu opismenjavanja odraslih ''Druga šansa',' Aleksandra Kokanović.

Na početku Anne Marie Ćurčić donosi priču iz Bosne i Hercegovine.

Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.