Podijeli

Kontekst: Pobačaj - pravo na izbor?

Kontekst: Pobačaj - pravo na izbor?

Ujedinjeni narodi donijeli su odluku da je pravo na abortus pravo svake žene i da joj niko to ne može uskratiti. Međutim, u sve većem broju zemalja dio javnosti nastoji ženama smanjiti slobodu izbora. Prema podacima UN-a, u padu je broj pobačaja u svijetu. Kako se navodi, većina nesigurnih abortusa izvodi se u državama s restriktivnim zakonima. Prema procjenama, u tim zemljama godišnje zbog komplikacija tokom pobačaja premine čak 47.000 žena. Kakvi su zakoni u državama regije, hoće li pravo žene na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu biti ukinuto ili će se ljudska prava poštivati, razgovarali smo u ovom izdanju Konteksta. Naše gošće su:

-  u Beogradu Mirjana Rašević s Instituta društvenih nauka, naučna savjetnica i upravnica Centra za demografska istraživanja,

-  u Sarajevu Vedrana Frašto iz fondacije „Cure“, i

-  u Zagrebu Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Emisiju je vodio Saša Ćeramilac, a uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi